How Can Omega-3s Help Depression?

Hvordan kan Omega-3 hjelpe depresjon?

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er Stay-Healthy-as-You-Geter Older-with-Omega-3s-900x675-1.jpg av OmegaQuant

Depresjon er en av de vanligste formene for psykiske lidelser. Det tar mange former, og dets innvirkning merkes ikke bare av personen som lider, men også av menneskene rundt dem.

I følge artikkel om Psychology Today sliter rundt 15 millioner amerikanere med depresjon, en kompleks lidelse som påvirker søvn, appetitt, konsentrasjon, motivasjon og andre aspekter ved daglig funksjon. Artikkelen fortsetter med å si: "Forskere har noen bevis på at tilstanden er relatert til kosthold, både direkte - gjennom næringsstoffer vi inntar, som omega-3-fett (og spesifikt EPA og DHA) - og direkte, gjennom sammensetningen av bakterier i tarmen."

En artikkel om Psychiatry Advisor sier at en fersk metaanalyse som inkluderte 9 studier viste blandede funn om effektiviteten av omega-3 EPA- og DHA-tilskuddene for å redusere depressive symptomer blant voksne over 60 år. Ved å identifisere spesifikke modererende effekter ble imidlertid en dosering over 1,5 g/dag med omega-3 sammenlignet med placebo ble funnet å redusere depresjon hos en eldre befolkning, ifølge en studie publisert i Journal of Affective Disorders. "Selv om resultatene i gjennomgangen anses som suggestive, er det nok for forskere å fortsette langs denne veien," sa studieforfatterne.

Mental Health America er en av de eldste og største samfunnsbaserte ideelle organisasjonene dedikert til å imøtekomme behovene til de som lever med psykiske lidelser og til å fremme den generelle mentale helsen til alle amerikanere. Organisasjonen sier at utbredelsen av depresjon i dagens samfunn er omvendt relatert til fiskekonsum. Med andre ord, jo flere folk spiser fisk, jo sunnere er de, både fysisk og mentalt.

"Men studier er delt når det gjelder å bevise en sammenheng mellom et individs forbruk av omega-3 og redusert depresjon," sier organisasjonen og legger til: "De åtte kildene som diskuterer omega-3 erkjenner at det er lovende bevis for omega-3 fettsyrer. i behandling av depresjon. Fem av disse studiene anbefaler omega-3-tilskudd for depresjon. Tre studier anbefaler det ikke, og sier at bevisene ikke er avgjørende nok."

Lær mer om de andre psykiske tilstandene forskerne studerer med hensyn til omega-3

En studie fra 2016 publisert i Archives of General Psychiatry-studien viste en betydelig reduksjon i depresjon for pasienter som tok EPA i 3 måneder. Faktisk bemerket forskere at mer enn to tredjedeler av gruppen som tok EPA sa at de hadde mindre tristhet og pessimisme, manglende evne til å jobbe, søvnløshet og lav libido. Den mest interessante delen om denne studien var at alle disse pasientene tidligere hadde prøvd andre medisiner, inkludert Prozac og andre antidepressiva.

Sammenhengen mellom depresjon og hjertesvikt

Mens depresjon er den vanligste formen for psykisk sykdom blant befolkningen generelt, er forekomsten spesielt uttalt blant pasienter med hjertesvikt (HF).

Faktisk, ifølge en studie fra 2016 , forekommer depresjon hos omtrent 20-40 % av HF-pasientene, med omtrent 48 % av disse personene som har betydelig depresjon. Denne frekvensen er fire til fem ganger høyere enn i befolkningen generelt.

Artikkelen fortsetter med å si at det er felles patofysiologiske mekanismer mellom HF og depresjon. "De negative effektene av depresjon på utfallene i HF inkluderer redusert livskvalitet, redusert bruk av helsetjenester, rehospitalisering og økt dødelighet," sa forskere.

Det som er verre er at farmakologisk behandling av depresjon ved HF ikke har vist seg å forbedre store utfall. Videre er det ikke påvist noen påviselige fordeler i forhold til kognitiv atferdsterapi og psykoterapi.

Sjekk ut denne infografikken om omega-3 fettsyrer og koronar hjertesykdom.

Ny forskning kan peke mot en potensiell løsning

Ny forskning publisert i august-utgaven av Journal of the American College of Cardiologys Heart Failure- utgave fant signifikante korrelasjoner mellom blodnivåer av EPA pluss DHA omega-3 i "kognitiv" (i motsetning til "somatisk") depresjon blant hjertesviktpersoner. (Kognitiv depresjon vil inkludere symptomer som tristhet og pessimisme, mens somatisk vil inkludere manifestasjoner som tretthet og søvnforstyrrelser.)

Denne randomiserte kontrollerte pilotstudien ble designet for å undersøke effekten av supplerende omega-3 (EPA og DHA) på depressive og psykomotoriske symptomer hos personer med kronisk hjertesvikt og depresjon.

Studien inkluderte 108 personer som ble tildelt en av tre grupper som hver tok 2 gram per dag av enten 1) et 2:1 mg EPA/DHA-tilskudd; 2) et produkt med høy EPA; eller 3) placebo. Studien varte i 12 uker med blodprøver (dvs. Omega-3-indeks, RBC-nivåer av EPA og DHA) fullført før og etter tilskudd.

Omega-3-indeksen nådde 6,79 % i 2:1 EPA/DHA-gruppen, 6,32 % i den eneste EPA-gruppen og 4,61 % i placebogruppen. Hos de som ble fastslått å ha tatt minst 70 % av kapslene og fullførte all testing (n=80), var disse verdiene henholdsvis 7,32 %, 7,11 % og 4,42 %. Dette indikerer at dosen (og compliance) begge var tilstrekkelig til å forbedre Omega-3-indeksen betydelig på bare tre måneder.

Underpoengsummen for sosial funksjon av SF-36, en kort generell helseundersøkelse, ble betydelig forbedret med 2:1 EPA/DHA-tilskuddet og hadde en tendens til å bli bedre med det høye EPA-tilskuddet.

Signifikante korrelasjoner mellom Omega-3-indeksen og mål på kognitiv depresjon ble også funnet. Mer spesifikt var en høyere Omega-3-indeks relatert til lavere kognitiv depresjonsscore på Beck Depression Inventory-II (BDI-II), som er det mest brukte instrumentet for å oppdage depresjon.

Selv om disse funnene er av interesse, er det noen få forbehold. For det første var dette en pilotstudie, så p-verdiene ble ikke justert for flere sammenligninger, noe som betyr at det er større sannsynlighet for at dette var tilfeldige funn, (dvs. 1 av 19 utfall var forskjellig mellom intervensjons- og placeboarmer).

For det andre, muligens fordi studien var relativt liten med begrenset kraft, var det ingen signifikant effekt av noen av omega-3-formuleringene på en rekke psykologiske målinger, spesielt på Hamilton Depression Score (HAM-D). Så de primære funnene knyttet til korrelasjoner mellom endringer i Omega-3-indeksen og BDI-II kognitiv depresjon.

Dr. Bill Harris , en av studiens forfattere og medoppfinneren av Omega-3-indeks-testen, kommenterte behandling versus forebyggingsdilemmaet som ofte møter næringsstoffer som omega-3. "Dette var en studie på allerede deprimerte individer, noe som betydde at forskerne ser etter høye doser (selv om det kunne ha vært høyere) omega-3-tilskudd for å forbedre depressive symptomer, som et stoff," sa han.

"Generelt tenker vi på funksjonen til omega-3 som forebyggende snarere enn som behandling. Hvis den brukes som behandling, må dosen være ganske høy (4 gram er en typisk "medikamentdose") og blodnivåer må måles, fortsatte Dr. Harris. "I deres større oppfølgingsstudie vil jeg anbefale at de velger bare ett av kosttilskuddene (sannsynligvis det rene EPA-produktet) og øker dosen og varigheten av studien."

Forfatterne undersøkte også noen forskjellige kosttilskuddsalternativer, med fokus på nyere bevis på at EPA kan være mer effektivt for behandling av depresjon mens DHA kan være bedre for generell kognisjon. "Fra denne studien er det ikke klart for meg at den ene tilskuddstypen var bedre enn den andre," sa Dr. Harris, og la til, "Men knyttet høyere blodnivåer av omega-3 til forbedrede depresjonssymptomer hos personer med både depresjon og hjerte. svikt er oppmuntrende og fører forhåpentligvis til bedre behandling for deres tilstander.

Logo