How Omega-3s Help Asthma in Children

Hvordan Omega-3 hjelper astma hos barn

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er omega-3s-for-astma.jpg av OmegaQuant

En voksende mengde forskning tyder på at å få nok omega-3-fettsyrer under graviditet og tidlig i livet kan påvirke utviklingen av astma hos barn. Sammenhengen mellom omega-3-fettsyrer og astma har blitt studert mer de siste tiårene, drevet av en rask økning i denne sykdommen og rollen som omega-3-fettsyrer spiller i tilstander underbygget av betennelse.

Men først, hva er astma og hvorfor er det så farlig for barn spesielt?

Forekomsten av astma har mer enn doblet seg i løpet av de siste tiårene. National Heart, Lung & Blood Institute sier at om de 25 millioner menneskene som er diagnostisert med astma, er 7 millioner av dem barn. Barneastma er et svært alvorlig helseproblem for familier, spesielt siden det ikke finnes noen kur. Det eneste håpet familier har er å håndtere symptomene. Dessverre kan astma i noen tilfeller være dødelig.

Den økonomiske belastningen av astma er også en stor bekymring. En rapport satt sammen av Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i samarbeid med andre forskningspartnere forsøkte å dimensjonere den økonomiske byrden av astma i USA. Den viste at for perioden 2008-2013 var de totale kostnadene for astma i USA nesten 82 milliarder dollar. Per person utgjorde medisinske kostnader for astma rundt 3300 dollar i året, hvorav halvparten gikk til reseptbelagte medisiner.

I følge American Academy of Asthma, Allergy & Immunology (AAAA&I), er barneastma (pediatrisk astma) den vanligste alvorlige kroniske sykdommen hos spedbarn og barn; men er ofte vanskelig å diagnostisere. Det er svært viktig å få symptomene på astma under kontroll, fordi hvis det ikke blir behandlet, kan det forårsake alvorlig skade på lungene.

Problemet er noen ganger at astma ikke engang får sitt stygge hode hos barn før deres første "angrep". Og selv da, hvis de er betydelig unge, kan de kanskje ikke forklare symptomene sine. I tillegg vil de fleste barn ikke være i stand til å ta en lungefunksjonstest, så mange barneleger vil prøve kortvarige behandlinger med medisiner og begrense eksponeringen for "triggere" først for å se om det hjelper.

National Lung Association beskriver astma som en tilstand der luftveiene dine blir hovne og betent. På grunn av dette blir lungene følsomme og kan utløses av triggere som røyk, kjemikalier, dander fra kjæledyr, støv eller pollen.

Når dette skjer, kan utløseren føre til at lungene hovner enda mer, noe som vil begrense luftveiene betraktelig og gjøre det vanskelig for deg å puste. Når musklene rundt lungene strammer seg, kan det som kalles et "angrep" eller "oppbluss" oppstå. Det som gjør astma spesielt alarmerende for barn kontra voksne, er at barn har mye mindre luftveier til å begynne med, noe som gjør det farligere for dem.

Astma behandles vanligvis på to måter – med hurtiglindrende medisiner for å stoppe symptomene, så vel som med langtidsmedisiner som forebygger symptomer.

Noen av de vanlige symptomene inkluderer:

  • Piping (pipelyd) når du puster
  • Hoster
  • Rask pust
  • Anstrengt å puste
  • Klager på brystsmerter
  • Redusert energi
  • Føler seg svak eller sliten

Risikofaktorer for utvikling av astma hos barn inkluderer:

  • Allergier
  • Familiehistorie med allergier og/eller astma
  • Hyppige luftveisinfeksjoner
  • Lav fødselsvekt
  • Passiv røyking før og/eller etter fødsel
  • Vokser opp i et bymiljø med lav inntekt

Den gode nyheten er at de fleste som lever med astma i dag er i stand til å få tilstanden under kontroll med en rekke taktikker og medisiner, slik at de kan leve et fullt og aktivt liv. Men hva om du kunne forhindre astma i utgangspunktet? Det er det nyere omega-3-forskning har forsøkt å finne ut – om å få nok av disse fettsyrene i livmoren og tidlig i livet kan påvirke sannsynligheten for å få sykdommen i barndommen.

BLOGG: Hvordan Omega-3 kan støtte babyens forsvar

Hvordan Omega-3 kan hjelpe astma

Omega-3 fettsyrer og astma har vært et fokus i nyere forskning. Noen av disse studiene evaluerte omega-3-inntaket til gravide kvinner, mens andre så på omega-3-inntaket hos barn. I alle tilfeller ble det konkludert med at inntak av nok omega-3 ser ut til å ha en forebyggende eller kontrollerende effekt på astma.

I en studie, publisert i august 2018 i Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice , undersøkte forskere sammenhengen mellom omega-3 og allergisk sykdom hos 3-åringer.

Barna i studien var en del av en vitamin D-studie, som studerte gravide kvinner og deres avkom for å se om det var noen forebyggende effekter av vitaminet på astma.

Da disse barna fylte 3 år, ble foreldrene spurt om hvilken mat og hvor mye av maten disse barna spiste. I mellomtiden ga foreldrene deres blodprøver for å etablere omega-3-status sammen med markører for allergi (totalt IgE og serumspesifikk IgE mot vanlige allergener).

Sist, men ikke minst, ble foreldre spurt hver tredje måned frem til barna var 3 år gamle om hvesingepisoder, bruk av astmamedisiner og om barnet deres hadde blitt diagnostisert med astma av helsepersonell.

Som det viste seg, var barn som hadde høyere nivåer av omega-3, mindre sannsynlighet for å ha astma eller tilbakevendende hvesing ved 3 år. Interessant nok holdt dette mønsteret uavhengig av om omega-3 ble målt basert på diettinntak eller blodnivåer, og etter at forskerne justerte for en rekke mulige forvirrende variabler. På samme måte var blodnivåer av omega-3 assosiert med lavere blodmarkører for allergi.

VIDEO: Hvem bør ta en Omega-3-indekstest?

omega-3 og mindre astma/hvising var sterkest hos barn som hadde høyere nivåer av vitamin D ved fødselen, noe som tyder på mulig synergi mellom disse to næringsstoffene," sa forskere og advarte: "Studier som følger barn over tid og større randomiserte studier er nødvendig for å videreføre evaluer denne trygge og rimelige potensielle behandlingen for astma og allergier hos barn."

En annen studie, publisert i New England Journal of Medicine i 2016, antydet at redusert inntak av omega-3 kan være en medvirkende årsak til den økende forekomsten av hvesende pust. Forskere vurderte effekten av tilskudd med omega-3 hos gravide kvinner på risikoen for vedvarende hvesing og astma hos deres avkom.

Gravide kvinner (736) som gikk inn i tredje trimester fikk enten 2,4 gram omega-3s EPA og DHA som fiskeoljetilskudd eller olivenolje som placebo. Barna i denne studien ble til slutt en del av Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood2010 (COPSAC2010)-kohorten og ble fulgt prospektivt.

Totalt 695 barn ble inkludert i denne studien, og 95,5 % fullførte den 3-årige, dobbeltblinde oppfølgingsperioden. Risikoen for vedvarende hvesing eller astma i behandlingsgruppen var 17 %, mot 24 % i kontrollgruppen, tilsvarende en relativ reduksjon på 31 %.

BLOGG: Den siste forskningen styrker forbindelsen mellom omega-3 og graviditet

En fersk studie sammenlignet omega-3 og 6 og rollen de spiller i barndommens astma, noe som førte til at forskere konkluderte med at de kan ha motsatt effekt på denne kroniske sykdommen. Studien, publisert online 29. mars i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine , antyder at familier og helsepersonell kan være i stand til å beskytte barn mot skadelige effekter av innendørs luftforurensning ved å la dem spise mer mat rik på omega-3 fettsyrer , som laks, og redusere mat rik på omega-6-fettsyrer, som soyaolje og maisolje i kostholdet.

Til syvende og sist, mener forskere, kan politiske endringer i skolelunsjer spille en rolle i å gi disse næringsstoffene i diettene.

Denne seks måneder lange studien av 135 barn fra Baltimore City av Johns Hopkins medisinforskere viste at å ha mer omega-3-fettsyrer i kosten resulterer i færre astmasymptomer utløst av innendørs luftforurensning. De fant også at høyere mengder omega-6-fettsyrer i kosten kan ha motsatt effekt, og være assosiert med mer alvorlig astma.

"Gruppen vår jobber med måter å redusere nivåene av innendørs luftforurensning i boliger i Baltimore City," sa Emily Brigham, MD, MHS , hovedforfatter av studien og assisterende professor i medisin ved Johns Hopkins University School of Medicine. "Resultatene er lovende, men vi ønsker ikke å stoppe der."

Innendørs luftforurensning, fra kilder inkludert matlaging, rengjøringsaktiviteter (dvs. feiing) og sigarettrøyk, er en kjent utløser for astmasymptomer. Tidligere arbeid fra forskergruppen viste at nivåer av innendørs luftforurensning, spesielt partikler i luften i boliger i Baltimore City, ofte overstiger akseptable standarder for utendørs luftkvalitet som fastsatt av United States Environmental Protection Agency (EPA).

Brigham bemerker at det er økende bevis på at kosthold, spesielt omega-3 og omega-6 fettsyrenivåer, kan spille en rolle i lungehelsen ved å endre hvordan kroppen reagerer på og behandler betennelse. Fordi barn med astma allerede er utsatt for betennelse og luftveissymptomer, antok forskerne at inntak av omega-3 og omega-6 kan være relatert til alvorlighetsgraden av astma, og hvordan barn reagerte på luftforurensningen i hjemmene deres.

VIDEO: Omega-3-indekstesten er trygg for barn

Barna i denne studien var mellom 5 og 12 år. Omtrent en tredjedel av barna hadde mild, en tredjedel moderat og en tredjedel alvorlig astma. Kosthold, astmasymptomer (registrert daglig) og inhalatorbruk (også registrert daglig) ble rapportert av deltakerne og omsorgspersonene i undersøkelser i én uke hver ved påmelding, og igjen etter tre og seks måneder. Forskere samlet også blodprøver for å vurdere endringer i markører for betennelse hver gang deltakerne fylte ut undersøkelsene.

For hvert ekstra gram omega-6 inntak hadde barn 29 % høyere sjanse for å være i en mer alvorlig astmakategori. Videre var mer omega-6 i kostholdet også assosiert med høyere prosentandeler av en type hvite blodlegemer knyttet til betennelse, nøytrofiler, som svar på forurensning.

Omvendt, med hver 100 mg økning i nivåer av omega-3-fettsyrer i kostholdet rapportert i undersøkelsen, så forskerne 3-4 % lavere sjanse for astmasymptomer på dagtid. I hovedsak hadde barn som spiste mer omega-3 mindre sannsynlighet for å ha symptomer selv ved samme nivå av eksponering for luftforurensning.

Forskerne sier at mange barn i USA, inkludert de i Baltimore City, der de utførte forskningen, spiser en diett som avviker kraftig fra nasjonale retningslinjer. Dietten består av lave mengder omega-3-rik mat, og høyere mengder omega-6-rik mat, i samsvar med et typisk amerikansk kosthold.

Forskerne anerkjenner og erkjenner at mange steder der lavinntektsfolk bor er matørkener som mangler tilgang til sunne alternativer, og at mat rik på omega-3 kan være dyrere. Hvis kosthold viser seg å ha en direkte innvirkning på astmahelsen, vil eliminering av disse barrierene være et viktig skritt for å redusere helseforskjeller og bekjempe astmaforskjeller i Baltimore City og andre steder. Brigham sier: "Blant populasjoner som er kjent for å være uforholdsmessig påvirket av astma, kan vi finne at forbedring av kosthold og luftforurensning sammen har størst innvirkning på helsen."

Logo