Science Calls for Pregnant Women to Establish a Healthy Omega-3 DHA Level

Vitenskapen krever at gravide kvinner etablerer et sunt omega-3 DHA-nivå

Vitenskapen krever at gravide kvinner etablerer et sunt omega-3 DHA-nivå Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er Pregnant-Women-Can-Hjelp-Support-a-Healthy-Full-Term-Delivery-With-a-Simple-Omega-3-DHA-Test-1000x675-1.jpg

av OmegaQuant

Graviditet er en gledens tid for de fleste kvinner og deres familier. Men graviditet kan også være en kilde til angst og det store ukjente. Ti prosent av amerikanske kvinner vil oppleve premature fødsler – babyer født før 37 uker – en ledende årsak til spedbarnsdødelighet, sykelighet og langvarig funksjonshemming.

Det er ofte vanskelig å fastslå den spesifikke årsaken til en for tidlig fødsel. Genetikk bidrar sannsynligvis til noen premature graviditeter. Og det er også noen kjente risikofaktorer, inkludert kroniske tilstander som diabetes eller høyt blodtrykk, tidligere multiple spontanaborter, røyking og vektproblemer, inkludert fedme.

BLOGG: Du er gravid! Hva nå?

I forbindelse med dette blogginnlegget vil vi undersøke noe av forskningen som er utført på prematur fødsel og omega-3-tilskudd. Vi vil også ta for oss hvordan en enkel personlig blodprøve av DHA-nivåer kan tjene som en veiledning for gravide kvinner for å redusere risikoen for premature fødsler.

For å gi deg en rask oppsummering før vi dykker inn i vitenskapen, hvis vi ser på alle de fire studiene vi skal diskutere i dag, leder de alle til to råd for gravide kvinner som ønsker å supplere med DHA omega-3 som en betyr å forbedre hennes sjanser for å redusere risikoen for en prematur fødsel: 1) test omega-3 DHA-status før og under graviditet; 2) ta en personlig, målrettet tilnærming til omega-3-tilskudd under graviditet basert på resultatene av disse testene.

Og nå til vitenskapen

La oss starte med en fersk analyse publisert i mars i European Journal of Clinical Nutrition (EJCN) som inkluderte 142 New Zealand-deltakere fra Healthy Mums and Babies-studien. Den nye studien analyserte omega-3-fettsyrestatus hos disse gravide kvinnene som også var overvektige, en populasjon som er kjent for å ha risiko for å føde for tidlig.

Forskerne fra University of Auckland og Massey University, begge i New Zealand, ønsket å adressere hypotesen deres om at gravide kvinner med fedme vil ha lave nivåer av omega-3-fettsyrer og derfor kan ha nytte av omega-3-tilskudd.

Men det de fant var ikke det de forventet. I motsetning til deres hypotese, var omega-3-statusen til studiepopulasjonen deres ikke lav - faktisk var den sammenlignbar eller høyere sammenlignet med de som ble rapportert i gravide populasjoner i Australia, Norge, Kina og Tyskland.

BLOGG: Ny forskning støtter etablering av et sunt omega-3 DHA-nivå for gravide kvinner

Forfatterne antyder at de høye nivåene av røde blodlegemer (RBC) av omega-3 var relatert til høyt fiskeinntak (28 % rapporterte å spise minst to porsjoner per uke sammenlignet med <15 % som spiste minst to porsjoner per uke i en studie fra 2017 av New Zealand gravide kvinner).

Selv om forfatterne ikke samlet inn data om tilskudd av omega-3 fettsyrer i sin studie, bemerket de at selv om tilskudd kunne ha bidratt til de høye omega-3-nivåene som ble funnet, var det usannsynlig ettersom det tidligere er rapportert at bare rundt 20 % av gravide New Zealand kvinner bruker omega-3 fettsyretilskudd.

Videre sa de at omega-3-tilskudd er høyere hos kvinner med høyere utdanningsnivå, mens denne studien så på kvinner fra en befolkning med høy sosioøkonomisk deprivasjon.

Forskerne mener at funnene fra denne studien fremhever at man ikke bør anta at grupper med høy risiko for prematur fødsel har lav omega-3-fettsyrestatus.

INFOGRAFISK: 5 grunner til at enhver gravid kvinne trenger å kjenne sitt DHA-nivå

Disse resultatene førte til at forfatterne avviste praksisen med generelle anbefalinger for tilskudd med omega-3 i en populasjon av gravide kvinner med høy risiko for premature graviditet, noe som tyder på at tilnærmingen kanskje ikke er hensiktsmessig.

Snarere anbefalte forfatterne "screening for å identifisere kvinner som mest sannsynlig vil ha nytte av [omega-3]-tilskudd" for å forhindre prematur fødsel.

I tillegg etterlyser de ytterligere studier for å bestemme virkningen av omega-3-fettsyretilskudd hos gravide kvinner med tilstrekkelig eller høye EPA- og DHA-nivåer.

Den vitenskapelige appellen til Omega-3 DHA for gravide kvinner

Før vi snakker om viktigheten for gravide kvinner av å kjenne deres omega-3-status, la oss først ta et skritt tilbake for å se på hvorfor eksperter finner forskningen på for tidlig fødsel og omega-3-tilskudd så overbevisende – spesielt for DHA (docosahexaensyre), en omega-3 fettsyre som finnes i prenatale kosttilskudd, fisk og fiskeolje.

Vitenskapelig momentum har bygget seg de siste årene for DHA omega-3-tilskudd som hjelper til med å forhindre for tidlig fødsel. Så, i november 2018, ble en av de mest lovende delene av vitenskapelig analyse for gravide kvinner og omega-3-er publisert.

Med utgivelsen av en oppdatert Cochrane Review av 70 randomiserte kontrollerte studier (RCT) som involverer nesten 20 000 kvinner, så det ut til å være lite spørsmål om hvorvidt det er fordeler for gravide kvinner ved å redusere risikoen for premature fødsler og andre graviditetsproblemer ved å innta omega- 3 EPA- og DHA-fettsyretilskudd. (Og det er ikke engang tatt i betraktning de ekstra fordelene som omega-3 kan gi for den kommende moren utover graviditetsrelatert hjelp.)

Faktisk konkluderte metaanalysen at det er sterke bevis som tyder på at kvinner som tar omega-3 under svangerskapet kan redusere risikoen for prematur (før 37 uker) og tidlig prematur (før 34 uker) fødsel med 11 % og 42 %, hhv.

BLOGG: Siste forskning styrker forbindelsen mellom omega-3 og graviditet

Den statistikken er imponerende nok. I tillegg fastslo Cochrane Review at omega-3 kan redusere risikoen for lav fødselsvekt med 10 %, samt perinatal død med 25 %.

Forskerne uttalte at "tilskudd under graviditet er en enkel og effektiv måte å redusere prematur, tidlig prematur fødsel og lav fødselsvekt, med lave kostnader og liten indikasjon på skade," forskerne gikk et skritt videre, og ga råd om "Flere studier som sammenligner omega-3 og placebo (for å fastslå årsakssammenheng i forhold til prematur fødsel) er ikke nødvendig på dette stadiet."

En ny rettssak finner noen forskjellige resultater

Men så kom ORIP Trial ( O mega-3 fats to R educe the I ncidence of P rematurity) publisert i New England Journal of Medicine i september 2019. Målet med studien var å undersøke om man tar en fiskeolje rik på omega- 3 fett DHA vil bidra til å forhindre svært for tidlig fødsel (før 34 uker).

BLOGG: DHA-tilskudd under graviditet krever en målrettet tilnærming

Forfatterne av ORIP-studien fant ikke bevis for å støtte hypotesen deres om at de med de laveste nivåene av omega-3 DHA kan ha nytte av tilskudd ved å redusere risikoen for tidlig fødsel. Den konklusjonen ble nådd da de vurderte baseline DHA-status i deres forhåndsspesifiserte undergruppeanalyse. Imidlertid indikerte de også at det er behov for ytterligere studier på dette området.

Resultatene hos de kvinnene med høye nivåer av DHA viste at tilskudd ikke hadde noen effekt på tidlig prematur fødsel, spesielt for de som allerede får en god del DHA i kostholdet eller gjennom tilskudd.

Resultater fra ORIP står i sterk kontrast til resultatene fra 2018 Cochrane Review, som viste betydelige fordeler for omega-3 og sunne graviditeter.

Hvorfor er ORIP-resultatene så forskjellige fra Cochrane Review?

Omega Quant blogget om disse resultatene, og forsøkte å forklare flere potensielle forvirrende effekter som kunne ha påvirket funnene.

For eksempel påpekte Dr. Kristina Harris Jackson , forskningsdirektør for OmegaQuant at ORIP-studien stoppet kosttilskuddene ved 34 ukers svangerskap for å unngå økende post-term intervensjoner, som rett og slett kan ha vært for tidlig. I de fleste andre studier, bemerket hun, ble tilskudd fortsatt til fødselen.

VIDEO: Studiene om DHA og for tidlig fødsel

I tillegg fortalte Dr. Jackson at ORIP inkluderte kvinner med flere fostre, noe som er uvanlig fordi tvillinger er kjent for å påvirke svangerskapsperioden. The Cochrane Review ekskluderte for eksempel tvillinger fra deres inklusjonskriterier.

Dr. Jackson stilte også spørsmål ved resultatene i ORIP som ikke fant fordeler i gruppen med lav-omega-3-status, selv om forskerne antok at de ville. Hun forklarte at da OmegaQuant konverterte DHA-nivåene fra fullblod til RBC-verdier, fant hun studieresultatene på dette området enda mer forvirrende. "Med 900 mg daglig DHA er jeg veldig overrasket over at nivåene ikke økte med mer enn 0,6 %," som førte til at hun stilte spørsmål ved om overholdelse var et problem.

Graviditetsvitamin med DHA: å ta eller ikke å ta?

Det enkle svaret er ja. Gravide kvinner trenger DHA. Men det er en enkel advarsel, spesielt for å redusere preterm graviditet: det er sannsynligvis avhengig av DHA-nivået ditt.

Her er en annen grunn. I februar i år kastet British Journal of Obstetrics & Gynecology mer lys over hvor mye DHA som er ideelt for gravide kvinner, og når de bør (og sannsynligvis ikke bør) supplere med DHA i et forsøk på å redusere risikoen for tidlig fødsel.

En av de største avsløringene fra denne analysen var at en kvinnes behov for å få i seg mer DHA i kostholdet eller gjennom tilskudd ser ut til å være svært avhengig av nivået av DHA i blodet. Med andre ord, hvis DHA-nivået hennes allerede er høyt nok, er det sannsynligvis ikke nødvendig å få mer. På den annen side, hvis DHA-nivået hennes er lavt, er det å øke DHA-inntaket for å komme til et optimalt nivå i blodet en god strategi for forebygging av prematur fødsel.

Test, test, test

Forskning viser at kvinner som har lave DHA-nivåer i blodet har en ti ganger økt risiko for tidlig prematur fødsel.

DHA er næringsstoffet i omega-3-tilskudd som antas å ha størst vekt for å forhindre for tidlige fødsler. For gravide kvinner er det ingen bedre måte å finne ut hvor mye DHA du trenger enn ved å finne ut hvor du starter fra.

Og å teste disse nivåene før og under graviditet er den eneste måten å bestemme omega-3 DHA-status på. Med andre ord, hvis du finner ut at du har lavt DHA, kan du og legen din vurdere risikofaktoren for en prematur fødsel og ta en klok beslutning om veien videre.

VIDEO: Introduserer Prenatal DHA-testen

Heldigvis finnes det en test for å fastslå din DHA omega-3-status, en som er enkel, rimelig og pålitelig.

OmegaQuant lanserte The Prenatal DHA Test tidlig i 2019 for å måle DHA i blodet, slik at gravide kvinner og legene deres kan avgjøre om hun får i seg nok av dette viktige næringsstoffet for å beskytte seg selv og babyen sin med en fulltids sunn graviditet.

Det er ikke som å studere for en algebratest

Det er mye enklere! Denne enkle blodprøven med fingerstikk måler mengden DHA i blodet, med et mål på 5 % som det mest beskyttende nivået. Det kan gjøres fra ditt eget hjem eller på legekontoret. Uansett hvor du velger å gjøre det, sørg for at du holder legen din informert om resultatene dine og jobber sammen for å lage en plan for å endre kostholdet ditt hvis du trenger det.

Det er viktig at testen gjentas gjennom hele svangerskapet, for å tjene som en veiledning for kommende mødre og leger for å måle, modifisere og overvåke deres DHA-nivåer for å sikre at gravide kvinner optimaliserer de beskyttende fordelene med DHA.

Selv om det generelt anbefales at gravide får 200 mg daglig DHA, skjer det ikke. De fleste gravide får kun ~60 mg fra kosten og bare 10 % bruker et kosttilskudd.

BLOGG: Mer er ikke alltid bedre: Den sterke sak for å tilpasse DHA-inntaket blant gravide kvinner

Det anbefales også at gravide prøver å innta to porsjoner per uke med lav-kvikksølv, DHA-rik fisk, men det er også usannsynlig at det skjer. Hvis den prenatale DHA-testen fastslår lavere enn ønskelige DHA-nivåer, er grunnleggende anbefalinger for tilskudd med DHA som følger:

  • Prenatal DHA >5 % – Fortsett å ta et daglig tilskudd med minst 200 mg DHA per dag.
  • Prenatal DHA 3-5 %– Øk DHA-tilskuddsinntaket til minst 600 – 800 mg DHA per dag.
  • Prenatal DHA <3%– Øk DHA-tilskuddsinntaket til minst 800 – 1000 mg DHA per dag.

Men graviditet er personlig. Og det bør også bestemme hvor mye DHA en gravid kvinne trenger.

Mens kvinner kan ha nytte av å dele med andre gravide kvinner eller de som tidligere har født hva som skjer under svangerskapet – deres følelser, trang, måten føttene deres svulmer på, deres problemer med å finne den rette søvnposisjonen – en vakker del av å bære ditt kommende barn er de tingene som er unike for graviditeten din.

Derfor er det fornuftig å ta en personlig, målrettet tilnærming for å forbedre DHA-status. Kvinner som regelmessig spiser fisk eller som tar et prenatalt vitamin med omega-3, trenger kanskje ikke å legge til mer DHA til helseregimene sine fordi de allerede kan være på et nivå der de beskyttende graviditetsfordelene allerede er på plass. Den eneste måten å finne ut om disse fordelene allerede er på plass, er å teste omega-3 DHA-nivået ditt.