Staring at a screen all day? Omega-3s may be able to help those dry eyes

Stirrer du på en skjerm hele dagen? Omega-3 kan være i stand til å hjelpe de tørre øynene

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er 14660281111_6175daaba2_z.jpg Stirrer du på en skjerm hele dagen? Omega-3 kan være i stand til å hjelpe de tørre øynene

av Kristina Jackson

Mellom mobiltelefoner, nettbrett og det økende antallet jobber som krever at folk sitter ved en datamaskin hele dagen, viser forskning at "skjermrelaterte" øyeproblemer blir mer vanlig. Disse inkluderer tørre øyne, anstrengte øyne, trette øyne, hodepine, svimmelhet/svimmelhet, problemer med å fokusere på nytt, svie, rødhet, tåkesyn eller dobbeltsyn, rygg- og nakkesmerter. Det har blitt stadig flere bevis på at omega-3-fettsyrer bidrar til å lindre symptomer på tørre øyne, spesielt når de tas i doser på mer enn 1 gram EPA+DHA per dag. I en studie publisert i Contact Lens and Anterior Eye testet Dr. Bhargava og kollegaer effekten av omega-3-fettsyrer på både selvrapporterte og objektivt målte symptomer på tørre øyne hos 478 personer med datasynssyndrom. Deltakerne ble randomisert til å ta enten omega-3-tilskudd (1200 mg EPA+DHA per dag) eller olivenoljetilskudd (ingen EPA+DHA, placebo) i 3 måneder.

Det tar bare 3 timer per dag med skjermtid å utvikle datasynssyndrom! I følge National Institute of Occupational Safety and Health har 90 % av personer som tilbringer tre timer eller mer om dagen ved en datamaskin, symptomer på "datasynssyndrom." Tilstanden som oftest trenger behandling er tørre øyne syndrom. Deltakerne i denne studien hadde klaget over symptomer på tørre øyne og brukte datamaskiner i mer enn 3 timer per dag i minimum 1 år.

Både selvrapporterte symptomer og objektiv diagnostisk testing av tørre øyne/datasynssyndrom ble brukt for å fastslå om omega-3-tilskuddene virket. Det primære resultatet i denne studien var forbedringen av symptomer på tørre øyne ved å bruke en undersøkelse der pasienten vurderte symptomene sine som milde, moderate eller alvorlige. I tillegg brukte forskerne en rekke vanlige tester for mer objektivt å diagnostisere tørre øyne. Schirmer-testen ble brukt til å avgjøre om øyet produserer nok tårer til å holde det fuktig. Tårefilmbruddstid (TFBUT) målte tiden fra siste blink til en dannelse av et tørt område på hornhinnen. Den er kortere hos pasienter med tørre øyne siden deres tårefilm er ustabil og brytes opp raskere; en tid mindre enn 10 sekunder tyder på tørre øyne. Konjunktival avtrykkscytologi ble brukt som en direkte indikator på okulær epitelskade.

I løpet av 3 måneder rapporterte deltakere som tok omega-3-er store forbedringer av symptomer på tørre øyne. Ved baseline var det ingen forskjell mellom gruppene når det gjaldt symptomer på tørre øyne, med de fleste som betegnet øyetørrheten som "moderat" (62 % i behandling vs. 60 % i placebogruppen). Etter 3 måneders behandling var det en forbedring i omega-3-gruppen som ikke ble sett i placebogruppen («moderat» vurdering, 4 % i behandling vs. 61 % i placebogruppen). Dessuten var 70 % av omega-3-pasientene symptomfrie i motsetning til 15 % i placebogruppen. Dessuten ble TFBUT-skåren og Nelson-karakteren betydelig forbedret i omega-3-gruppen sammenlignet med placebo. Schrimer-skåren var litt forbedret i omega-3-gruppen, men ikke signifikant forskjellig fra placebo.

Omega-3-indeksen ble ikke målt i denne studien som et mål på etterlevelse eller absorpsjon. Omega-3-indeksen er en enkel blodprøve som vil fortelle deg hvor mye EPA+DHA du har i blodcellene og brukes i mange (men ikke nok) studier for å spore om deltakerne tok omega-3-tilskuddene sine. Selv om Bhargava et al. ikke målte effekten av deres omega-3-behandling på Omega-3-indeksen, ville 1200 mg EPA+DHA per dag sannsynligvis flytte en typisk amerikansk Omega-3-indeks på 4 % til ca. 6 %. Hos OmegaQuant anbefaler vi at folk streber etter å oppnå et kardiobeskyttende nivå på 8 %, som også sannsynligvis vil være et ideelt mål for personer med tørre øyne. Hvis du finner ut at kosttilskuddet ikke hjelper mot symptomene dine på tørre øyne, kan det være lurt å sjekke Omega-3-indeksen din siden noen mennesker ikke absorberer fiskeoljer godt og ikke oppnår den forventede Omega-3-indeksen med en standarddose av fiskeolje. Du kan trenge en høyere dose, og Omega-3-indeksen vil fortelle deg det.

Heldigvis er det relativt god enighet i litteraturen om dette emnet (en sjelden forekomst!). Faktisk publiserte Dr. Bhargava og kolleger en svært lik studie de siste dagene med en høyere omega-3-dose (2400 mg/dag EPA+DHA) i kortere tid (45 dager). Igjen hadde omega-3-tilskuddsgruppen betydelige forbedringer i symptomer på tørre øyne sammenlignet med placebogruppen. Kangari et al. viste også en signifikant 26 % reduksjon i symptomer på tørre øyne (sammenlignet med 4 % reduksjon til placebo) etter bare 30 dager med tilskudd med 600 mg EPA + DHA per dag. De fant også betydelige forbedringer i TFBUT og Schrimer-skåren i omega-3-gruppen.

Så hvis du har øyeproblemer når du arbeider ved datamaskinen eller mens du kjører om natten, kan det være lurt å vurdere å øke omega-3-inntaket fra fet fisk (f.eks. laks, svart torsk, tunfisk) eller fra et omega-3-tilskudd (f. sørg for å få minst 1 gram EPA+DHA per dag). Andre tips (fra WebMD ) for å hjelpe mot tørre øyne er: bruk en luftfukter, reduser overdreven luftbevegelse (vifter), varme kompresser på øynene, kunstige tårer/øyedråper og ta pauser. Hvis du har hatt suksess med å forbedre øyetilstanden din med omega-3 fettsyrer, hjelp noen andre ved å dele denne artikkelen og spre det gode ordet.

Logo