Where Do Omega-3s Come From and Why Should You Care?

Hvor kommer Omega-3 fra og hvorfor bør du bry deg?

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er The-healthiest-omega-3s-come-from-the-worlds-oceans-choose-sustainably-1.jpg Til ære for den nasjonale sjømatmåneden er det et godt tidspunkt å snakke om hvor omega-3 kommer fra og hvorfor du bør bry deg.

Når et produkt kommer på en butikkhylle eller tallerkenen din, kan du noen ganger miste av syne hvordan det kom dit. Hvor lang tid tok det å komme dit? Hvordan ble den produsert? Hvor kom det fra? Hvor næringsrik er den? Er det bærekraftig?

Dette er spørsmål folk stiller seg selv, spesielt når det kommer til sjømat, som er en av de rikeste kildene til omega-3 EPA og DHA.

Visste du at det er flere studier på omega-3 EPA og DHA enn de fleste andre næringsstoffer, inkludert vitamin E og folsyre?

Men hvilke typer sjømat inneholder omega-3 EPA og DHA og hvor mye trenger du? Den gode nyheten er at det er mange sunne alternativer å velge mellom.

Sjømat er en av de største matvarene i verden. Faktisk, ifølge World Wildlife Fund (WWF), er rundt tre milliarder mennesker avhengige av villfanget og oppdrettet sjømat som sin primære proteinkilde.

Men USA er ikke som det meste av verden. De fleste amerikanere velger biff og kylling fremfor fisk. Og hvis de velger fisk, velger de kanskje ikke den typen med nok omega-3.

Fisk er en av de sunneste proteinkildene der ute fordi den inneholder viktige vitaminer og mineraler, i tillegg til omega-3 EPA og DHA. Selv om hvor mye EPA og DHA avhenger av fisken.

Noen populære omega-3-rik fisk inkluderer laks, ansjos og sild. Noen mennesker elsker å spise denne typen fisk, og noen foretrekker å få i seg omega-3 i andre former. For eksempel blir de omega-3-rike oljene laget av disse organismene noen ganger tilsatt produkter som kosttilskudd, gummiaktige vitaminer, beriket melk og egg.

LES MER OM DE ULIKE PRODUKTENE SOM INNEHOLDER OMEGA-3S

Sørg for at dine Omega-3 fettsyrer er bærekraftige

I følge FNs mat- og landbruksorganisasjon er 85 % av fiskebestandene enten fullt utnyttet eller overfisket. På samme måte kaster mange fiskerier over hele verden mer fisk enn de holder.

"Denne tilfeldige fangsten av ikke-målarter - kjent som bifangst - er skadelig for mange arter," sier WWF og legger til: "Forurensning fra dårlig forvaltede og uholdbare sjømatfarmer, også kjent som akvakultur, har forårsaket forringelse av kysthabitater, innsjøer og elver."

Gitt presset på dagens hav, er det fornuftig å ta en dypere titt på hvordan du får i deg omega-3. Spiser du fisk to ganger i uken eller tar du et fisk- eller krilloljetilskudd? Uansett bør du sørge for at de kommer fra bærekraftige kilder.

Å spørre din lokale matbutikk eller fiskemarked hvor fisken din kommer fra er et godt første skritt. Hvis du kjøper andre produkter som kosttilskudd eller beriket mat, sjekk etiketten for å prøve å identifisere hvor omega-3 i det produktet kommer fra og om de er bærekraftige eller ikke.

Noen produkter vil strekke seg ekstra og sertifisere bærekraften til deres produkt(er) gjennom en tredjepart som Marine Stewardship Council (MSC) eller Friend of the Sea . Se i så fall etter disse etikettene på fisk og emballerte produkter.

I 20 år har MSC fremmet bærekraftig fiske. Det fremmer også sporbarheten til sjømatprodukter. "MSCs blå fiskemerke gjør det enkelt for alle å velge sjømat som er vill, bærekraftig og sporbar fra hav til tallerken," sier organisasjonen.

En av de store begivenhetene som førte til MSCs dannelse var kollapsen av Canadas Grand Banks torskefiske i 1992. Over natten, heter det, mistet over 35.000 fiskere og plantearbeidere fra over 400 kystsamfunn jobben da torskefisket ble stengt på ubestemt tid. For å komme i forkant av katastrofer som denne, har MSC satt på plass flere standarder i løpet av de siste to tiårene som fiskere og fiskerier må forholde seg til for å bli MSC-sertifisert.

I dag kommer mer enn 10 millioner tonn sjømat over hele verden fra MSC-sertifisert bærekraftig fiskeri. Og mens fisk alltid har vært hovedfokus, sertifiserer organisasjoner som MSC og Friend of the Sea nå omega-3-tilskudd.

Noen ganger når du ser omega-3 i kosttilskudd, glemmer du at det en gang startet som en levende ting, en naturressurs. Så det er viktig å gjøre undersøkelser når du kjøper ditt omega-3-produkt for å sikre at kilden er bærekraftig, og enda bedre, sporbar.

Få testet ditt Omega-3-nivå før du kjøper

Selv om bærekraft er absolutt viktig, er det enda viktigere å vite om du får i deg nok av de riktige omega-3 fettsyrene. For i tillegg til smak og protein, hva er vitsen med å velge en «bærekraftig» fisk hvis den ikke inneholder nok av omega-3-ene du leter etter?

SJEKK UT DISSE DEILIGE FISKE OPPSKRIFTER SOM LISTER MENGDEN EPA OG DHA I HVER SERVERING

Hvis du foretrekker å få omega-3 fra sjømat, bør du vurdere følgende som de rikeste kildene til EPA og DHA. De fleste eksperter anbefaler at du får minimum 250-500 mg EPA og DHA om dagen for å støtte hjerte-, hjerne- og øyehelsen.

Logo