DHA Supplementation During Pregnancy Requires a Targeted Approach

DHA-tilskudd under graviditet krever en målrettet tilnærming

DHA-tilskudd under graviditet krever en målrettet tilnærming

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er DHA-and-pregnancy.jpg

av OmegaQuant

En studie publisert i New England Journal of Medicine forrige uke viser at de som har de laveste omega-3 DHA-nivåene kan ha mest nytte av kosttilskudd når det gjelder å redusere risikoen for tidlig fødsel.

Kalt ORIP Trial ( O mega-3 fettstoffer for å redusere forekomsten av prematuritet), var formålet med studien å undersøke om å ta en fiskeolje rik på omega-3 fettet DHA ville bidra til å forhindre svært for tidlig fødsel (før 34 uker).

Resultatene på høye nivåer viste at DHA-tilskudd ikke hadde noen effekt på tidlig prematur fødsel, spesielt for de som allerede får en god del DHA i kosten eller gjennom tilskudd.

Disse resultatene er imidlertid i konflikt med resultatene fra en forskningsgjennomgang publisert sent i fjor som viser at omega-3-tilskudd reduserer risikoen for å få en premature baby med 11 % og en tidlig premature baby med 42 %.

BLOGG: Siste forskning styrker forbindelsene mellom omega-3 og graviditet

Ved å studere ~5400 australske kvinner, er ORIP den største kliniske studien av omega-3-tilskudd under graviditet i verden.

I følge ORIP-forskerne blir spedbarn født ved termin (rundt 40 uker av svangerskapet), men dessverre er noen spedbarn født for tidlig (før 37 uker av svangerskapet). Selv om det har vært enorme forbedringer i omsorgen for premature spedbarn, er det fortsatt mange helserisikoer ved å bli født for tidlig, og disse risikoene er større jo tidligere babyen blir født, spesielt hos de som er født veldig premature (mindre enn 34 uker).

INFOGRAFISK: Risikoen ved for tidlig fødsel

"DHA finnes i fisk og fiskeoljer og antas å ha en rekke helsemessige fordeler, inkludert å bidra til å opprettholde en graviditet til full sikt. Vi har funnet bevis som støtter dette da vi utførte en studie av DHA-tilskudd hos over 2000 gravide kvinner for å se om DHA-tilskudd i svangerskapet reduserte risikoen for postnatal depresjon hos kvinner eller forbedret utviklingen av barn ( DOMInO-studien ),» forskerne sa.

"Vi observerte at kvinner som tok DHA-rik fiskeolje fra 20 uker til fødsel, hadde graviditeter som var 1-2 dager lengre enn kvinner i kontrollgruppen. Vi så også at færre kvinner i den DHA-rike fiskeoljegruppen fødte svært premature barn. Dette ble imidlertid til en viss grad oppveid av en økning i antall kvinner som hadde gått over forfallsdatoen og ble indusert eller hadde keisersnitt.»

ORIP-studien brukte samme behandling som i DOMInO-studien , men de startet tilskudd tidligere og stoppet kosttilskuddene ved 34 ukers svangerskap.

Hvorfor forskere sannsynligvis ikke fant en redusert risiko for for tidlig fødsel i ORIP-studien

Omtrent 80 % av australske kvinner bruker nå perinatale kosttilskudd, hvorav mange inneholder små doser DHA. Selv om forskerne i ORIP-studien ekskluderte kvinner som tok mer enn 150 mg DHA per dag, registrerte de mer enn 700 kvinner som var kjent for å ha regelmessig inntatt en lav dose DHA (≤150 mg per dag).

Som et resultat kan dette ha påvirket baseline-nivået av DHA blant kvinnene inkludert i ORIP-studien, som var omtrent 20 % høyere enn det som ble observert i Kansas University DHA Outcomes Study (KUDOS) , der en betydelig lavere frekvens av tidlig prematur fødsel ble observert med omega-3-tilskudd enn med placebo.

ORIP-forskere sa at det er mulig at kvinner med lav omega-3-status er de som mest sannsynlig vil dra nytte av kosttilskuddsstrategier; de fant imidlertid ikke bevis for å støtte denne hypotesen i den forhåndsspesifiserte undergruppeanalysen de utførte i henhold til DHA-status ved baseline. De mener at ytterligere studier er nødvendig for å avgjøre om det kan være fordeler hos kvinner som har lave omega-3-nivåer.

Ifølge Kristina Harris Jackson , forskningsdirektør for OmegaQuant, var blodnivåene i ORIP-studien 4,5 % DHA ved baseline for begge grupper; ved 34 uker gikk omega-3-gruppen opp til 5,1 % mot 4,1 % i kontrollgruppen. "Vi konverterte DHA-nivået deres fra fullblod til RBC-verdier," sa hun. "Med 900 mg daglig DHA er jeg veldig overrasket over at nivåene ikke økte mer enn 0,6 %. I en studie der kvinner fikk 200 mg per dag med DHA i 10 uker med start i tredje trimester, gikk DHA RBC-nivåene fra 5,3 % til 6,4 % (~1,1 %). Var overholdelse et problem?»

VIDEO: Hvordan vi etablerte det beskyttende 5 % DHA-nivået for den prenatale DHA-testen

En annen forskjell Dr. Jackson påpekte var at forskerne stoppet tilskudd ved 34 uker for å unngå økende post-term intervensjoner. I de fleste andre studier ble det imidlertid fortsatt tilskudd til fødselen. "Dette kunne ha påvirket resultatene," sa hun. "Også, 6-8 uker uten tilskudd av DHA under kanskje den mest kritiske delen av svangerskapet når det gjelder fett- og DHA-overføring til fosteret er urovekkende."

Videre bemerket Dr. Jackson at den laveste 25. persentilen av kvinner hadde RBC DHA-nivåer på <3,99 %; den høyeste 25. persentilen var >5 %. Dette samsvarer ganske godt med vår vurdering om at ~80 % av kvinnene er <5 %.

I tilleggsmaterialene til studien ble det også vist at tidlige fødselsrater trender med baseline blodnivåer (kvartiler 1-4, laveste til høyeste RBC DHA), slik at de med høyere DHA ved baseline hadde lavere prematurfødselsrater. Baseline-nivåer påvirket ikke den supplerte gruppen, og tilskudd ser ikke ut til å hjelpe kvinner med høye baseline-nivåer.

En STOR forbehold for ORIP-studien, sa Dr. Jackson, er at de inkluderte kvinner med flere fostre (tvillinger+). Dette er svært uvanlig for denne typen studier fordi tvillinger er kjent for å påvirke svangerskapsperioden. Olsen et al. 2007 fant at 2,7 gram fiskeolje per dag ikke gjorde noe for å forlenge svangerskapsperioden for tvillinger.

BLOGG: Fra blodtrykk til graviditet: US FDA anerkjenner kraften til Omega-3

Videre ekskluderte de fleste studiene i fjorårets Cochrane Review tvillinger fra rekruttering. I tilleggsanalyser av ORIP er det en signifikant effekt på premature fødselsrater kun hos kvinner med enkeltfødte.

"Jeg kan ikke forestille meg at 900 mg per dag av DHA ikke er høyt nok for den generelle gravide befolkningen," sa Dr. Jackson. "Jeg tror fortsatt 200-300 mg DHA per dag er et godt målinntak, spesielt for de med lave DHA-nivåer. Hvordan blodnivåer og kosttilskudd interagerer i denne studien er vanskelig å forklare."

Takeawayene

Alt tatt i betraktning, selv om denne studien så ut til å ikke vise noen fordeler med DHA-tilskudd for å redusere risikoen for tidlig fødsel, mener forskerne at en av de viktigste lærdommene her er at "forebygging av for tidlig fødsel kan best oppnås gjennom en målrettet tilskuddsstrategi snarere enn en " one-size-fits all-politikk.»

De sa også: "Vi sier ikke at omega-3 ikke fungerer over hele linja, det avhenger bare av hva dine personlige nivåer er ... Kvinner som regelmessig spiser fisk eller tar et multivitamintilskudd som inneholder fiskeolje, kan ikke ha nytte av ekstra omega-3 kosttilskudd."

BLOGG: Du er gravid! Hva nå?

For det formål ser det ut til at kvinner som er gravide eller ønsker å bli gravide kan ha nytte av å etablere sitt eget omega-3 DHA-nivå først før de bestemmer seg for hvor mye og hvor ofte de skal ta dette viktige næringsstoffet før, under og etter svangerskapet. Når deres første DHA-nivå er etablert, vil de vite om kostholdet deres gir en beskyttende mengde eller ikke. Hvis ikke, vil det være rimelig å diskutere en potensiell DHA-tilskuddsstrategi med legen sin.

I desember i fjor publiserte Dr. Jackson en artikkel som fastslo et 5 % omega-3 DHA-nivå er antallet kvinner bør strebe etter for å redusere risikoen for prematur fødsel. Etter publiseringen av denne artikkelen, laget hun Prenatal DHA Test , en enkel tørket blodprøve som er dyr og enkel å administrere for både leger og pasienter.

INFOGRAFISK: 10 grunner til at alle kvinner bør kjenne sitt DHA-nivå