Is Omega-3 Brain Food? Three New Studies Suggest the Answer is YES

Er Omega-3 hjernemat? Tre nye studier tyder på at svaret er JA

av Omega-Quant

Er Omega-3 hjernemat? Tre nye studier tyder på at svaret er JA

Da moren din ba deg spise fisken din fordi den ville gjøre deg smartere, delte hun ikke bare en gammel kones historie. Det viser seg at dagens vitenskap fortsetter å peke på nye og positive assosiasjoner mellom omega-3 og hjernehelse. Og mens inntak av langkjedet omega-3 EPA og DHA som finnes i fet fisk (og kosttilskudd) kanskje ikke teknisk sett gjør deg smartere, graver den vitenskapelige forskningen opp hjernerelaterte fordeler fra dette næringsstoffet på tvers av en rekke hjernerelaterte funksjoner.

For å oppsummere det, lærer vi at omega-3-fettsyrene EPA og DHA er essensielle næringsstoffer som, blant andre fordeler, bidrar til å bygge hjernens struktur og regulere dens evne til å prestere.

I denne ukens blogg skal vi gjennomgå tre studier publisert i sommer som fokuserer på omega-3 og hjernen. Hver studie fokuserer på et annet område av hjernehelse: hjernealdring, Alzheimers sykdom og depresjon.

Selv om de ikke gir definitive svar på disse områdene, etterlater studiene oss og det vitenskapelige samfunnet som ønsker mer. Som vitenskapen burde.

Disse studiene gir oss en større drivkraft for bedre forståelse av hvordan omega-3 fordeler hjernen. Og gjett hva: vitenskapen ser ut til å vise at mor vet best.

La oss ta en titt.

Omega-3 EPA og DHA kan bidra til å motvirke effekten av luftforurensning på hjernen

Luftforurensning er et økende problem, som miljøvernere sier er ansvarlig for så mange som fem millioner for tidlige globale dødsfall hvert år.

Når man tenker på luftforurensningens herjinger, er det sannsynligvis først å tenke på riving av lungefunksjonen. Men luftforurensning kan også indirekte skade hjernen, sier en studie fra 2019 i det vitenskapelige tidsskriftet Brain , som fant at eksponering for små luftforurensninger, partikler med diametere generelt 2,5 mikron og mindre (PM2,5), kan øke risikoen for Alzheimers. sykdom, relaterte demens og akselerert hukommelsessvikt.

Det er det som gjør en ny studie publisert denne måneden i Neurology , et tidsskrift fra American Academy of Neurology, så relevant for lesere av denne bloggen.

VIDEO: Hvilken rolle spiller Omega-3 i hjernen?

Forskerne bemerket at omega-3-fettsyrer tidligere hadde vist seg å bekjempe betennelse og opprettholde hjernestrukturen i aldrende hjerner. I tillegg har annen forskning funnet at næringsstoffene reduserte nervegiftrelaterte hjerneskader fra bly og kvikksølv. I denne studien så forfatterne spesifikt på om omega-3-fettsyrer kan ha en beskyttende effekt mot en annen og farlig type nevrotoksin - PM2.5 - som finnes i luftforurensning.

Den prospektive kohortstudien ble utført blant en undergruppe av kvinner som var registrert i Women's Health Initiative Clinical Trials. Fra denne populasjonen på 7000 forsøkspersoner på slutten av 1990-tallet, ble omtrent 1400 av disse kvinnene inkludert i en subsidiær studie kjent som Women's Health Initiative Memory Study-Magnetic Resonance Imaging (WHIMS-MRI) studie. Den nåværende studien hentet fra WHIMS-populasjonen, ved å bruke lagret blod fra 1315 demensfrie kvinner i alderen 65-80 år, som bodde i områder med vidt varierende nivåer av luftforurensningsnivåer.

Den ble designet for å undersøke om langkjedede omega-3-fettsyrer i blodet kunne endre de potensielle nevrotoksiske effektene av PM2.5-eksponering på normale hjernevolumer.

BLOGG: Fordelene oppveier risikoen ved å spise fisk under graviditet

En artikkel i nutraingredients-usa.com , basert på et intervju med OmegaQuants Dr. Harris, som er forfatter av denne siste nevrologiske studien, delte at forskerne også forsøkte å korrelere effektene av PM2.5 i studiekohorten med disse fagene ' omega-3 blodnivåer, målt av Omega-3-indeksen fra OmegaQuant.

I intervjuet forklarte Dr. Harris at bruk av data fra den opprinnelige hormonbehandlingsstudien var en kreativ måte å se på akkurat dette problemet. Han sa til reporteren: "Jeg ble veldig overrasket over å høre om den beskyttende effekten av omega-3 i dette området", og selv om det var uklart hvordan næringsstoffene fungerte beskyttende, antok Dr. Harris at det kan være fra en slags anti- inflammatorisk effekt.

Studieforfatterne anbefalte at mer forskning bør utføres for å avgjøre om disse resultatene kan generaliseres til den bredere befolkningen.

Ny Alzheimers-studie finner at å bruke riktig dose av Omega-3 er nøkkelen til å finne nytte av næringsstoffet

For at omega-3-fettsyrer skal være til nytte for hjernen, må de finne en måte å komme inn i hjernen på. En annen studie undersøkte dette spørsmålet hos pasienter med Alzheimers sykdom (AD). AD er en form for demens og en hjerneskadende sykdom som lar familie og venner av pasienter hjelpeløst se på når deres kjære forsvinner inn i en tåke av alvorlig hukommelsestap, uberegnelig atferd og isolasjon. Rundt 5,7 millioner amerikanere har AD, og ​​rundt 50 millioner mennesker over hele verden har en eller annen form for demens. Det er ingen kjent kur.

Dyremodeller og observasjonsstudier av omega-3 EPA og DHA har vist en sammenheng mellom høyere nivåer av disse fettsyrene og lavere forekomst av AD og demens. Til dags dato har kliniske studier som tester de direkte effektene av omega-3-tilskudd på AD stort sett gitt skuffende resultater. Hvorfor?

Nå tror forskere ved Keck School of Medicine ved University of Southern California (USC), når de kunngjør resultatene av en pilotstudie, at de kanskje forstår hvorfor. Det kan være dosen.

Hvorfor har dosen betydning?

Her er noe å vurdere: USC-studien brukte en daglig dose over 2 gram DHA, en dose som langt oversteg det som vanligvis har blitt brukt i tidligere kliniske studier som tester den forebyggende kraften til omega-3, som vanligvis er 1 gram eller mindre daglig. Og med den høyere dosen så de noen positive resultater.

Men la oss ikke gå foran oss selv.

Selv om en tidligere studie testet effekten av høye doser omega-3 på blod og cerebrospinalvæske (CSF, væsken som bader hjernen) hos pasienter med AD, var USCs kliniske studie den første som undersøkte dette spørsmålet hos personer uten AD.

Studiepopulasjonen besto av 33 deltakere fra Los Angeles – menn og kvinner i alderen 55 år og eldre – som, selv om de ikke var kognitivt svekket selv, hadde en familiehistorie med sykdommen. Typisk amerikanske, hadde de en generelt stillesittende livsstil og de spiste lite eller ingen fet fisk. Ingen hadde tatt omega-3 fettsyrekapsler i minst tre måneder før studien.

Omtrent halvparten av gruppen (15 personer) hadde en genvariant kjent som APOE4, som er knyttet til betennelse i hjernen og er en kjent faktor for å øke AD-risikoen med en faktor på fire eller mer. Dette blir viktig senere.

BLOGG: Ny forskning gir positive utsikter for Omega-3 og bipolar lidelse

Deltakerne ble tilfeldig fordelt til enten behandlingsgruppen eller kontrollgruppen. De i behandlingsgruppen ble pålagt å ta omega-3-tilskudd som inneholdt 2152 mg DHA i 6 måneder og fikk også instruksjoner om å begrense inntaket av flerumettede fettsyrer på annen måte. Kontrollgruppen ble bedt om å ta lignende placebo-kapsler som inneholdt mais/soyaolje. Begge gruppene ble bedt om å ta daglige vitamin B-komplekstilskudd som hjelper kroppen med å behandle omega-3 fettsyrer. Overholdelse ble vurdert for begge gruppene ved pilletelling.

Alle deltakerne ble sett tre ganger: ved screening, baseline og 6 måneder (slutt av studien). Forskerne så etter endringer i plasma- og CSF-nivåer av DHA og EPA og hvordan disse korrelerte med APOE-status (E4 eller ikke) og CSF-nivåer av en biomarkør for hjerneamyloidavsetning (A-beta-42). Kognitive funksjonstester ble også gitt.

Hva fant de? De fant ut at det er avgjørende å bruke en passende dose.

Mer om resultatene

Ved konklusjonen av studien hadde behandlingsgruppen en 200 prosent økning i DHA-nivåene i blodplasma sammenlignet med placebogruppen, men DHA i CSF gikk opp med bare 28 prosent. Men den 28 % økningen var bedre enn det som tidligere er rapportert med lavere DHA-doser.

I både plasma- og CSF-målingene hadde den prosentvise økningen for DHA for de som ikke hadde en kopi av APOE4-genet (som er tilfellet for omtrent 75 % av amerikanerne) en tendens til å være høyere enn for de som var bærere.

Videre viste de i behandlingsgruppen som ikke bar APOE4-genvarianten en økning av EPA i CSF, som var tre ganger større enn det som ble sett hos APOE4-bærerne. (Husk at kun DHA ble tilsatt, ikke EPA. Dette funnet antyder at DHA til en viss grad kan øke både DHA- og EPA-nivåene i kroppen).

Husk at denne studien brukte en dose på over 2 gram DHA daglig kontra mange tidligere kliniske studier som administrerte 1 gram eller mindre daglig.

Her er de viktigste takeawayene

Studieforfatterne mener disse resultatene antyder at omega-3-nivåer i blodet kanskje ikke indikerer hvor mye EPA og DHA som når hjernen. Det er å forvente på grunn av blod-hjerne-barrieren, som forsiktig beskytter hjernen ved å slippe bare visse forbindelser inn fra blodet), kan potensielt gjøre det vanskeligere for noen næringsstoffer å nå hjernen. Derfor bør fremtidig forskning sterkt vurdere om en dose på 2 gram daglig omega-3 er nok til å finne fordeler for en sykdom som AD eller om enda høyere doser bør administreres

Dette kan være spesielt sant for de som har kjente risikofaktorer for AD ... som å bære APOE4-genvarianten. Det ser ut til at disse menneskene kan være mindre i stand til å overføre DHA fra blodet til hjernen enn de som ikke bærer genet. Dette understreker ytterligere behovet for at forskere vurderer studier med høyere doser av omega-3 fettsyrer.

Disse studieresultatene forsterker også det unike forholdet mellom næringsstoffer til et individ – hvor mye av et næringsstoff man trenger, i dette tilfellet omega-3 fettsyrer, er relatert til livsstilen din, kostholdsmønstre, genetikk, evne til å absorbere næringsstoffer og mer.

Hva du trenger avhenger av hvor mye du allerede har. Og heldigvis kan en enkel blodprøve som Omega-3-indeksen som måler blodnivåene dine av EPA og DHA brukes i forskningsstudier (og av enkeltpersoner) for å bestemme baseline-nivåer og for å overvåke forbedringer med tilskudd. Målet er å nå den optimale indeksen på 8-12 %. Denne studien forsterker behovet for forskere å måle omega-3-nivåer ved baseline og ved avslutningen av studiene for å bedre forstå hvilket Omega-3-indeksnivå som er assosiert med de beste resultatene

Dr. Harris var ikke forfatter på denne USC-studien; OmegaQuant utførte imidlertid fettsyreanalysen for denne studien. Etter å ha sett resultatene, mener Dr. Harris at "bruken av ca. 1 gram daglig omega-3 EPA og DHA fettsyrer i demensforskning kan være en for lav dose til å øke hjernens DHA nivåer, spesielt hos personer som bærer en APOE4 genvariant . Vi vil sannsynligvis trenge å se doser av omega-3 som er enda høyere enn 2 gram daglig for å nå den fulle potensielle fordelen med DHA."

Når det gjelder USC-forskerne, var resultatene av studien deres tilstrekkelig spennende til å tiltrekke seg midler til en større studie som rekruttering er i gang for. De planlegger å følge over 300 deltakere over en toårsperiode for å undersøke om høye doser omega-3 kan bremse kognitiv nedgang hos bærerne av APOE4-genet.

Dr. Hussein Yassine, seniorforfatter på studien og førsteamanuensis i medisin og nevrologi ved USCs Keck School of Medicine sa: "Disse pilotstudiene er så viktige som et skritt mot mye større, mer kompliserte studier."

"Alzheimers er en svært kompleks, multifaktoriell sykdom," rådet Dr. Harris. "Resultatene av denne studien kan være en nøkkel til forskning som låser opp et forebyggende tiltak som involverer omega-3 EPA og DHA, men forbrukere bør ikke skynde seg å bruke den nøkkelen ennå. Rollen til omega-3 i å forhindre Alzheimers trenger ytterligere utforskning. Men den gode nyheten er at vi nå er inne i en tid der personalisering spiller en så viktig rolle for helse. Som et første skritt for å ta omega-3, er det fornuftig å finne ut din Omega-3-indeks for å finne ut hvor mye, om noen, ekstra DHA og EPA du trenger.»

Ny metaanalyse på perinatal depresjon finner positive omega-3-fordeler

Ved å gå fra "hjerneproblemer" hos eldre mennesker til de som påvirker yngre kvinner, undersøkte en annen fersk studie - denne en metaanalyse - sikkerheten og effekten av omega-3-fettsyrer i et annet område av hjernehelsen - perinatal depresjon, som er generelt definert som utbruddet av en depresjonsepisode, alt fra mild til alvorlig, under graviditet eller postpartum innen ett år etter fødselen.

Etter en grundig litteraturgjennomgang identifiserte forskere fra Peking University, Beijing og andre kinesisk-baserte universiteter og sykehus og forskningssentre åtte randomiserte kontrollerte studier som oppfylte deres inklusjonskriterier. Disse forsøkene inkluderte til sammen 638 deltakere. Studiene var alle randomiserte dobbeltblinde placebokontrollerte studier som evaluerte effekten av omega-3 monoterapi ved perinatal depresjon.

Metaanalysen, publisert online i Translational Psychiatry 17. juni , fant en signifikant effekt av omega-3 EPA og DHA på mild til moderat perinatal depresjon sammenlignet med placebo.

BLOGG: Ny studie viser at barn med høyere omega-3-nivåer har sunnere DNA

Videre fant forfatterne at disse næringsstoffene ble godt tolerert med lav forekomst av bivirkninger. Faktisk, blant de inkluderte studiene som rapporterte bivirkninger, var det ingen signifikant forskjell i forekomst av gastrointestinale og nevrologiske hendelser mellom omega-3- og placebogruppene, la de til.

Forskerne bemerket at de også evaluerte effektene separat, i pre- og postnatale perioder og fant ut at effektene var signifikante i begge, men var mer tydelige i postpartum tidsramme.

I diskusjonen av studien deres ga forfatterne et nikk til viktigheten av DHA, spesielt i den perinatale perioden når DHA overføres fra mødre til babyer for hjerneutvikling og retinamodning, enten gjennom morkaken eller amming.

Derfor, advarte de, er det høyere risiko for omega-3-mangel for mødre uten rettidig og riktig tilskudd.

VIDEO: Hvordan Omega-3-nivåer påvirker kognitiv funksjon hos barn

Studien hadde flere begrensninger som påpekt av forfatterne, inkludert det faktum at utvalgsstørrelsen og antallet studier som ble inkludert var relativt små. I tillegg var de ikke i stand til å foreslå et passende doseringsområde der fordelene ble funnet.

Den nøyaktige mekanismen som omega-3 forbedret de depressive symptomene hos perinatale kvinner er fortsatt uklar.

Forfatterne etterlyser flere studier, spesielt høykvalitets randomiserte kontrollerte studier med større utvalgsstørrelser for å bekrefte konklusjonene deres.

INFOGRAFISK: 10 grunner til at enhver gravid kvinne trenger å vite DHA-nivået sitt

infographic - 10 grunner til at enhver gravid kvinne bør kjenne DHA-nivået hennes