EPA vs DHA – understand the difference

EPA vs DHA – forstå forskjellen

EPA og DHA er begge viktige typer omega-3, med ulike roller og handlinger i kroppen. Våre krav til hvert fett endres gjennom livet. Terapeutisk bruk av omega-3 involverer spesifikke forhold mellom EPA og DHA, på ulike nivåer i henhold til ulike forhold og helsemessige bekymringer.

De to viktigste omega-3-ene vi hører mest om er de langkjedede fettsyrene EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre). Disse fettene finnes i fet fisk og sjømat, med små mengder DHA som finnes i alger. Hvis du søker ernæringsmessig støtte for en spesifikk helsemessig bekymring eller tilstand, er det viktig å forstå forskjellen mellom EPA og DHA og hvordan kroppen absorberer og bruker dem.

En enorm mengde forskning har blitt utført på disse viktige næringsstoffene siden det først ble oppdaget på 1950-tallet at fiskeolje ga mange helsemessige fordeler og at disse fordelene kan tilskrives en type flerumettet fett kalt omega-3. Til tross for mengden av forskning på omega-3, er det først de siste årene (i løpet av de siste 15 årene eller så) at handlingene til EPA og DHA har blitt forstått individuelt. Forskere undersøker nå ofte virkningene til EPA og DHA hver for seg i stedet for sammen, ikke lenger bare under den generiske etiketten omega-3 som de er mye referert til.

EPA og DHA i livsstadier: hva skal jeg ta og når?

Våre krav til EPA og DHA endres gjennom livet, og det samme gjør den optimale mengden av hver fettsyre i kostholdet vårt.

Barn trenger DHA for vekst og utvikling, og hjernen, CNS og netthinnen er sterkt avhengig av tilstrekkelig tilførsel av DHA under vekst i livmoren. Derfor bør kvinner vektlegge DHA i kostholdet når de blir gravide og fortsette å ta dette til de slutter å amme. Barn fortsetter å trenge DHA frem til alderen de begynner på skolen, så hvis barn under fem år tar et omega-3-tilskudd, bør det inneholde DHA. Unntaket er for barn med utviklingsproblemer – der ren EPA eller høy EPA omega-3 har vist seg å være mest effektiv for å støtte kognitiv funksjon. Vi vil fortsatt anbefale, der det er mulig, naturlig utvunnede kilder til omega-3 som fet fisk for å støtte et balansert EPA- og DHA-inntak.

"EPA-nivåer er under konstant etterspørsel og lave EPA-nivåer hos ungdom og voksne korrelerer sterkt med utvikling av psykiske helseproblemer, inkludert depresjon, dysleksi og dyspraksi, hjerteproblemer, ledd- og skjelettlidelser, samt nevrodegenerative sykdommer som MS og Parkinsons. ”

Etter femårsalderen begynner utviklingen av hjernen og CNS å reduseres og kroppens behov for DHA reduseres. Dette er et godt tidspunkt å øke EPA i kosten, da studier viser at EPA kan hjelpe med oppførsel i barndommen og akademiske prestasjoner, samt fokus, oppmerksomhet og redusere aggresjon. Tørr hudtilstand, astma og allergi er også vanlig hos barn, og gode nivåer av EPA på dette tidspunktet kan bidra til å redusere betennelsen forbundet med disse problemene.

Mellom fem og 65 år er de fleste av kroppens behov; kan møtes ved å bruke EPA-rike oljer og spise fisk, marine produkter, økologisk grønt og beitedyrprodukter. EPA-nivåer er under konstant etterspørsel og lave EPA-nivåer hos ungdom og voksne korrelerer sterkt med utvikling av psykiske helseproblemer, inkludert depresjon, dysleksi og dyspraksi, hjerteproblemer, ledd- og skjelettlidelser, samt nevrodegenerative sykdommer som MS og Parkinsons. EPA beskytter også genene og cellesyklusen våre, i tillegg til å bidra til å holde stressresponsen vår regulert, slik at en tilstrekkelig tilførsel av EPA gjennom hele voksenlivet kan bidra til å forhindre en rekke kroniske sykdommer.

Senere i livet kan kognitiv funksjon og hjerneforverring bli en bekymring. Igjen har det vist seg å opprettholde høye nivåer av EPA å redusere risikoen for å utvikle og forverre kognitiv tilbakegang og demens. Hvis du derimot kjenner noen som allerede har en diagnose demens eller Alzheimers, har hjernen deres allerede blitt skadet og trenger strukturell støtte. På dette tidspunktet blir DHA viktig igjen, og å ta et høy-EPA-produkt som inneholder 250 mg DHA er også viktig for å forhindre ytterligere tap av hjernevev.