How Omega-3s Might Help Break the Vicious Cycle of Anxiety

Hvordan Omega-3 kan bidra til å bryte den onde sirkelen av angst

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er Omega-3s-could-help-reduce-anxiety.jpg av OmegaQuant

For mange mennesker, spesielt foreldre og barn, er dette en årstid med høy angst. Mellom høstidrett, skolestart, jobb og sosiale forpliktelser, ser det ut til at alle føler at det ikke er nok timer i døgnet. Dette vil sannsynligvis falle inn i kategorien sporadisk angst, men det finnes andre typer angst som kan være bokstavelig og billedlig lammende.

SLIK BESKRIVER NOEN MENNESKER FØLELSEN AV ANGST

Ifølge National Institute of Mental Health (NIMH), "sporadiske angst er en forventet del av livet. Du kan føle deg engstelig når du står overfor et problem på jobben, før du tar en test, eller før du tar en viktig beslutning. Men angstlidelser innebærer mer enn midlertidig bekymring eller frykt. For en person med en angstlidelse forsvinner ikke angsten og kan bli verre over tid. Symptomene kan forstyrre daglige aktiviteter som jobbprestasjon, skolearbeid og relasjoner."

NIMH sier at forskere finner at både genetiske og miljømessige faktorer bidrar til risikoen for å utvikle en angstlidelse.

Angstlidelser er vanligvis kategorisert som følgende:

  • Generalisert angstlidelse
  • Panikklidelse
  • Ulike fobi-relaterte lidelser (som sosial angstlidelse, agorafobi eller separasjonsangstlidelse)

Så hvordan føles det å være i en tilstand av angst? Det korte svaret er forferdelig, med en lang liste over symptomer avhengig av hvilken type angstlidelse du har:

For generalisert angstlidelse:

  • Føler seg rastløs, oppviklet eller på kanten
  • Blir lett sliten
  • Har problemer med å konsentrere seg; tankene blir blanke
  • Å være irritabel
  • Har muskelspenninger
  • Vanskeligheter med å kontrollere følelsen av bekymring
  • Har søvnproblemer, for eksempel problemer med å falle eller holde seg i søvn, rastløshet eller utilfredsstillende søvn

For panikklidelse:

  • Hjertebank, bankende hjerteslag eller akselerert hjerterytme
  • Svette
  • Skjelver eller rister
  • Følelser av kortpustethet, kvelning eller kvelning
  • Følelser av forestående undergang
  • Følelser av å være ute av kontroll

For en fobilidelse:

  • Kan ha en irrasjonell eller overdreven bekymring for å møte det fryktede objektet eller situasjonen
  • Ta aktive skritt for å unngå det fryktede objektet eller situasjonen
  • Opplev umiddelbar intens angst når du møter det fryktede objektet eller situasjonen
  • Hold ut uunngåelige gjenstander og situasjoner med intens angst

Den dårlige nyheten er at angst ikke er en tilstand som diskriminerer. Det rammer unge og gamle, rike og fattige. Den gode nyheten er at det er flere nyttige behandlingsalternativer der ute, som psykoterapi, medisinering, meditasjon, støttegrupper og kanskje en kombinasjon av disse.

Nylig blir ulike ernæringsmessige ingredienser studert for deres rolle i å lindre angst. Og omega-3 EPA og DHA er en viktig del av denne listen. En del av interessen for næringsstoffer som EPA og DHA er deres dokumenterte sikkerhet, som står i kontrast til en lang liste over potensielle bivirkninger assosiert med anti-angstmedisiner , som døsighet, vektøkning, søvnløshet og svimmelhet.

BLOGG: HVORDAN KAN OMEGA-3S HJELPE DEPRESSION?

Nyere forskning bygger en sterk sak for Omega-3s' anti-angst fordeler

I 2011 evaluerte forskere angstnivåer hos 68 medisinstudenter i en av de første studiene som viste at omega-3 EPA og DHA kan bidra til å redusere angst .

Studiedeltakerne ga serieblodprøver i perioder med lavere stress så vel som på dager før en eksamen. Studentene fikk også enten 2,5 gram per dag med omega-3 (2085 mg EPA og 348 mg DHA) eller placebokapsler som speilet proporsjonene av fettsyrer i det typiske amerikanske kostholdet.

Sammenlignet med kontroller, viste de studentene som fikk omega-3-tilskudd en 20 % reduksjon i angstsymptomer. For disse forskerne tyder dataene på at omega-3 kan redusere betennelse og angst selv blant friske unge voksne.

Forskerne sa også at dette var det første beviset som viser at omega-3 kan ha potensielle anxiolytiske (dvs. anti-angst) fordeler.

Spol frem til 2018, og en ny metaanalyse publisert i JAMA legger enda et lag med støtte til rollen til omega-3 i å redusere angst.

Denne rapporten hentet data fra 19 kliniske studier, som inkluderte 2240 deltakere (1203 behandlet med omega-3 PUFA og 1037 uten) fra 11 land. Deltakerne hadde et bredt spekter av psykiatriske og fysiske tilstander, inkludert borderline personlighetsforstyrrelse, depresjon, tvangslidelser, Alzheimers sykdom, testangst, akutt hjerteinfarkt og premenstruelt syndrom. Andre var fra den generelle befolkningen og hadde ingen spesifikke kliniske tilstander.

"Selv om deltakere og diagnoser var heterogene, var hovedfunnet i denne metaanalysen at omega-3 var assosiert med betydelig reduksjon i angstsymptomer sammenlignet med kontroller," skrev forskere. "Denne effekten vedvarte sammenlignet med placebokontroller."

Forskere oppdaget også at daglige doser høyere enn 2000 mg var forbundet med en betydelig høyere anxiolytisk effekt sammenlignet med lavere doser. I tillegg var kosttilskudd med mindre enn 60 % eikosapentaensyre (EPA) signifikant assosiert med reduserte angstsymptomer, men kosttilskudd med 60 % eller mer EPA var det ikke.

"Denne anmeldelsen indikerer at omega-3 kan bidra til å redusere symptomene på klinisk angst. Ytterligere godt utformede studier er nødvendig i populasjoner der angst er hovedsymptomet, konkluderte forskerne.

En av de andre store begrensningene i denne studien var den lille prøvestørrelsen, men forskerne er sikre på at de er inne på noe her. Den neste runden med studier, sa de, bør fokusere på å finne den mest passende dosen .

Ernæringspsykiatri: Fremtidens bølge?

De fleste forbrukere er både surret og utmattet, og er vert for en travel hjerne som har problemer med å slå seg av, og selv når den gjør det, kreves det en stor porsjon koffein for å få den i gang igjen.

Verden av naturlige produkter håper å tilby, i det minste delvis, litt lettelse til de som ikke kan riste angst når de trekker seg tilbake fra kjedelige tidsplaner, er bare ikke et alternativ.

BLOGG: 5 MÅTER OMEGA-3S STØTTER HJERNEHELSE HOS BARN

I følge Nutrition Business Journal faller disse produktene inn under ernæringspsykiatrien, et relativt nytt og voksende felt som ser på rene dietter og kosttilskudd for mental helse. På denne måten sier NBJ : "Dagens varme kosttilskudd inkluderer nyere ashwagandha, sceletium, cannabidiol (CBD), prebiotika og probiotika, og gode gamle magnesium og omega-3."

Grunnen til at dette spesielle området ser ut til å blomstre, er fordi de fleste nåværende behandlinger, som en studie påpeker , "... avverger mindre enn halvparten av sykdomsbyrden, noe som tyder på at det er behov for ytterligere strategier for å forebygge og behandle psykiske lidelser."

Videre, ifølge en artikkel på The Conversation , "mangel på essensielle næringsstoffer er kjent for å bidra til utbruddet av dårlig mental helse hos mennesker som lider av angst og depresjon, bipolar lidelse, schizofreni og ADHD. De nye vitenskapelige bevisene tyder på at det bør være en større rolle for ernæringspsykiatri i psykisk helse innenfor konvensjonelle helsetjenester. Skal belastningen av psykisk uhelse reduseres, må fastleger og psykiatere være oppmerksomme på sammenhengen mellom mat, betennelser og psykiske lidelser.»

Logo