JAMA Study Links Omega-3 Intake to Sperm Quality and Improved Reproductive Hormone Levels

JAMA-studie kobler omega-3-inntak til sædkvalitet og forbedrede reproduktive hormonnivåer

JAMA-studie kobler omega-3-inntak til sædkvalitet og forbedrede reproduktive hormonnivåer Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er omega-3s-may-improve-sperm-quantity-and-quality.jpg

av OmegaQuant

Veien til null?

Infertilitet påvirker omtrent 15 % av alle par, og av disse stammer 40–50 % fra mannlige faktorer. Det har vært en nedgang i sædkvalitet og -kvantitet hos menn dokumentert i løpet av de siste 50 til 70 årene. En fersk studie fra Hebrew University og Mount Sinais medisinske skole av nesten 43 000 menn fra Nord-Amerika, Europa, Australia og New Zealand fant at sædcellene per milliliter sæd hadde gått ned med mer enn 50 % fra 1973 til 2011. Dette, oppfordret forfatterne, er et betydelig folkehelseproblem, og forskning på årsakene til denne fortsatte nedgangen er påtrengende nødvendig.

I sin analyse av studien skrevet for GQ med tittelen "Sperm Count Zero ", skrev bidragsyter Daniel Noah Halpern, "Vi produserer halvparten av sæden våre bestefedre gjorde. Vi er halvparten så fruktbare... Ikke bare har sædcellene per milliliter sæd gått ned med mer enn 50 prosent siden 1973, men det totale antallet sædceller har gått ned med nesten 60 prosent: Vi produserer mindre sæd, og at sæden har færre sædceller i den. ”

BLOGG: Ny forskning støtter etablering av et sunt omega-3 DHA-nivå for gravide kvinner

Det er mange teorier om denne nedgangen i kvalitet, inkludert endringer i livsstil eller atferdsvaner som røyking, alkohol- og/eller narkotikainntak og kosthold. Mens andre spekulerer i at eksponering for visse kjemikalier med hormonforstyrrende evner, som Bisfenol A (BPA), kan være skyld i flere tiår med nedgang.

Rollen O mega-3 spiller i spermutvikling

Sædceller inneholder store mengder omega-3-fettsyrer, akkurat som hjernen og øynene. Faktisk har nyere studier på mus vist at DHA spiller en stor rolle i dannelsen av en sperms spisse hette , som kalles akrosomet. Denne viktige hetten inneholder enzymer som er ansvarlige for å pierce egget, eller egget, og forårsake befruktning.

BLOGG: Hvordan Gatorade bruker Omega-3-testing for å forbedre spillet

Uten DHA dannes ikke akrosomet, og sædceller modnes ikke. Selv om en DHA-mangel er sjelden, kan dette føre til problemer med fruktbarheten hvis det DHA-syntetiserende enzymet er defekt.

Den danske Omega-3/spermstudien

Tidligere denne måneden publiserte et team fra Syddansk Universitet sin studie i JAMA Network Open , som kobler fiskeoljetilskudd med forbedrede reproduktive hormonnivåer hos menn, samt forbedret sædkvalitet og -kvantitet. Tverrsnittsstudien, utført fra januar 2012 til desember 2017, inkluderte unge danske menn fra den generelle befolkningen som fikk obligatoriske fysiske eksamener for å fastslå deres egnethet til militærtjeneste.

BLOGG: DHA-tilskudd under graviditet krever en målrettet tilnærming

I likhet med Israel er verneplikten i Danmark obligatorisk for alle fysisk spreke menn fra 18 år og oppover. Derfor var studiedeltakerne menn i alderen 18 til 19 år. Ifølge forfatterne var denne studien unik ved at den var den første i sitt slag som koblet inntak av omega-3-fettsyretilskudd med testikkelfunksjon ved å måle sædkvalitet og reproduktive hormonnivåer.

Mellom januar 2012 og desember 2017 ble menn som deltok på fysiske eksamener oppsøkt og invitert til å delta i en studie som undersøkte testikkelfunksjonen. Studiedeltakere ble gitt en fysisk eksamen (helt uten tilknytning til vernepliktseksamen), fylte ut et spørreskjema, ga en sædprøve og fullførte en blodprøve.

Spørreskjemaet spurte om helse, livsstil og kosthold før studien. Det er viktig at disse mennene ble spurt om de brukte vitaminer eller kosttilskudd i løpet av de siste tre månedene.

Menn som rapporterte inntak av fiskeoljetilskudd hadde større testikler, høyere sædvolum og høyere spermantall sammenlignet med menn som ikke rapporterte å ta fiskeoljetilskudd. Videre hadde menn som tok fiskeoljetilskudd 20 % lavere nivåer av follikulærstimulerende hormon (FSH), 16 % lavere nivåer av luteiniserende hormon (LH) og 8 % høyere forhold mellom fritt testosteron og LH sammenlignet med de som ikke tok fiskeoljetilskudd.

Hvilke implikasjoner og begrensninger har denne studien?

Studieforfatterne skrev: "Vi fant positive assosiasjoner til selvrapportert bruk av fiskeoljetilskudd med testikkelfunksjon målt ved høyere sædvolum, totalt antall sædceller og størrelse på testiklene, lavere FSH- og LH-nivåer og et høyere fritt testosteron til LH. forhold. Siden vi ikke fant noen klare assosiasjoner mellom inntak av andre kosttilskudd og mål på sædkvalitet, tror vi at det ikke er sannsynlig at forvirring etter indikasjon vil forklare funnene våre."

Studiens forfattere samlet informasjon gjennom spørreskjemaer fra deltakerne og målte ikke direkte hver manns omega-3-inntak. Ifølge studien, «Få menn rapporterte inntak av fiskeolje uten multivitaminer, og vi hadde ingen informasjon om den faktiske konsentrasjonen av omega-3 fettsyrer i fiskeoljetilskuddet, noe som kan ha introdusert feilklassifisering, da kosttilskudd kan inneholde forskjellige konsentrasjoner av omega-3 fettsyrer."

Videre var en detaljert kostholdshistorie ikke tilgjengelig på disse mennene. Disse fettsyrene finnes i mat, for eksempel fet fisk. Man kan argumentere for at noen menn som ikke tok fiskeoljetilskudd kan ha hatt et høyt omega-3-inntak gjennom kosten. Forfatterne av studien så imidlertid ut til å mene at det var liten mulighet for dette, da de inkluderte upubliserte data fra 2019 som viste at fiskeforbruket blant disse mennene og den generelle befolkningen i Danmark er statistisk lavt med 26 gram fisk per dag.

Det er verdt å merke seg at selv om årsakssammenheng ikke ble bevist med denne studien, viser den en sammenheng mellom å ta omega-3 og en økning i sædvolum, totalt antall sædceller og størrelse på testiklene, samt å oppnå optimale nivåer av kjønnshormoner hos menn.

"Dette må bekreftes i andre studier," sa hovedforfatter, Dr. Tina Kold Jensen ved Københavns Universitetssykehus, til NewYork Times . Dr. Jensen la til, "men her fant vi at unge friske menn som tok kosttilskudd hadde et bedre spermantall. Så jeg vil råde menn til å ta kosttilskudd hvis de ikke har et fiskerikt kosthold. Det er ikke farlig, og kan ha fordeler for kardiovaskulær helse også."