Mood Food – How an Anti-Inflammatory Diet Can Support Mental Health

Stemningsmat – hvordan et antiinflammatorisk kosthold kan støtte mental helse

av OmegaQuant

Stemningsmat – hvordan et antiinflammatorisk kosthold kan støtte mental helse

Psykisk sykdom er svært utbredt i USA. Faktisk rammes millioner av mennesker hvert år av en form for psykisk lidelse, med 1 av 5 voksne som utvikler en eller annen form for psykisk problem. Det er rundt 44 millioner individer.

Omtrent 18% av voksne i Amerika har opplevd forskjellige angstlidelser, inkludert OCD (Obsessive Compulsive Disorder), posttraumatisk stresslidelse og andre spesifikke fobier.

Av de 20,2 millioner menneskene i Amerika som har hatt et rusproblem , hadde over halvparten av dem en dobbeltdiagnose av psykisk sykdom. Hvis de ikke blir behandlet, er det mer sannsynlig at personer som lever med alvorlige psykiske lidelser dør 25 år tidligere i gjennomsnitt enn resten av befolkningen.

Dårlige kostholdsvaner

Flere studier har avdekket at personer med dårlige kostholdsvaner har større sannsynlighet for å utvikle depresjon, angst og andre typer psykiske lidelser som følge av betennelse. Matvarer som utgjør et dårlig kosthold inkluderer stekt mat, meieriprodukter med høyt fettinnhold, søte desserter, raffinerte frokostblandinger, sjokolade og bearbeidet kjøtt.

BLOGG: Tilbake hvor det hele begynte: Hvordan grønlandseskimoene satte Omega-3 på kartet

Noen av hovedfaktorene som bidrar til depresjon er tilsatt sukker. Overforbruk av raffinert stivelse og sukker utgjør en høyere sannsynlighet for at en person utvikler depresjon. Dette forsterker sammenhengen mellom depresjon og dårlige kostholdsvalg.

Sammenhengen mellom betennelse og mental helse

Forskning tyder på at immunsystemet ditt bidrar til hjernens helse. Aktivering av ulike celler i immunsystemet ditt som svar på kronisk betennelse bidrar til ulike typer psykiske sykdommer.

Forskere mener at forståelsen av hvordan betennelse henger sammen med psykiske lidelser vil i stor grad bidra til å forbedre behandlingen.

BLOGG: Er Omega-3 hjernemat? Tre nye studier tyder på at svaret er JA!

Antiinflammatoriske dietter som paleo-dietten har i betydelig grad hjulpet mange mennesker som lider av psykiske lidelser. Faktisk er det bevis som viser hvordan det å være på en anti-inflammatorisk Paleo-diett hjelper til med å håndtere psykiske problemer. Med det i tankene kan du avgrense implementeringen av en paleo-diett for bedre mental helse.

Hva utgjør en anti-inflammatorisk diett?

B-vitaminer. Mangel på vitamin B 12, folat og vitamin B6 kan øke homocysteinnivået forbundet med å forårsake psykiske lidelser. En mangel på folat akselererer depresjon ved å påvirke en persons monoaminmetabolisme. Personer med depresjon har vist å ha 25 % lavere nivåer av folat sammenlignet med friske mennesker.

B-vitaminer finnes i:

  • Animalsk mat
  • Grønne grønnsaker
  • Rødbeter
  • Lever
  • Brokkoli
  • Storfekjøtt

Omega-3 fett. På grunn av rollen de spiller i genuttrykk, nevronal overlevelse, dopamin og serotoninoverføring, nevronvekst, membranfluiditet, nevronvekst og transkripsjon, er omega-3 fett viktig for hjernehelsen din og andre mangler som bidrar til utviklingen av psykiske helseproblemer.

VIDEO: Hvordan kommer Omega-3 inn i hjernen

Studier viser at det er en sammenheng mellom mangel på omega-3 i menneskekroppen og depresjon. Kliniske studier har vist at inntak av tilstrekkelige mengder omega-3 forbedrer symptomer på ADHD, bipolare lidelser, depresjon og schizofreni.

Spesielt støtter et 1 g daglig inntak av omega-3 i form av DHA og EPA en persons kognitive funksjon.

Noen av de anbefalte kildene til omega-3 er:

  • Sjømat, spesielt makrell og laks
  • Omega-3 kosttilskudd som inneholder EPA og DHA

Aminosyrer. Spesifikke typer aminosyrer reduserer symptomer på psykiske lidelser samtidig som de støtter din mentale helse. Depresjon er assosiert med lave nivåer av dopamin, noradrenalin, GABA og serotonin nevrotransmittere. Disse nevrotransmitterne krever noen aminosyrer som tryptofan. Tryptofan er en forløper til nevrotransmitteren serotonin og har vært kjent for å redusere depresjon og OCD.

Aminosyrene fenylalanin og tyrosin omdannes til transmitterne noradrenalin og dopamin for å bidra til å forbedre ditt mentale velvære.

Kilder til aminosyrer inkluderer:

  • Fjærfe
  • Fisk
  • lam
  • Svinekjøtt
  • rødt kjøtt
  • Frø
  • Nøtter
  • Bananer
  • Avokadoer

Når ATP kombineres med metionin, en aminosyre, produserer det SAM (S-adenosylmetionin), som bidrar til å lindre depresjonssymptomer. Glycin, også en aminosyre, har vist seg å redusere schizofrenisymptomer. Aminosyren taurin spiller en viktig rolle i å redusere de maniske episodene forbundet med bipolar lidelse.

BLOGG: Ny forskning gir positive utsikter for Omega-3 og bipolar lidelse

Vitamin D. Vitamin D er også en sterk støttespiller for mental helse. Og en rekke studier har assosiert lave nivåer av vitamin D med depresjon og schizofreni.

Kilder til vitamin D inkluderer:

  • Sollys
  • Fet fisk
  • Eggeplommer
  • Fullfete meieriprodukter
  • Lever

For noen mennesker kan det være nødvendig å inkludere vitamin D-tilskudd for å få nok til å påvirke deres mentale helse. Selv om forskning fortsatt pågår, har koblingen mellom vitamin D og mental helse mye å gjøre med at vitamin D-reseptorer er tilstede i hypothalamus, og dermed gir den en rolle i reguleringen av den nevroendokrine funksjonen.

Sink. Sink spiller en svært viktig rolle i å opprettholde hjernens funksjon og struktur. En mangel på sink er assosiert med ADHD (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) og klinisk depresjon. Studier viser at sinktilskudd i stor grad reduserer symptomer på depresjon, svekket sosialisering, impulsivitet og hyperaktivitet.

Kilder til sink inkluderer:

  • Reke
  • Lever
  • Østers
  • Gresskarfrø
  • Storfekjøtt

Viktigheten av trening

Å trene regelmessig øker humøret ditt. Studier viser at trening reduserer depresjon og angst, samtidig som det forbedrer kognitiv funksjon.

BLOGG: Idrettsorganisasjoner Finn Omega-3-indeksen nøkkelen til å øke Omega-3-statusen

Når det gjelder mental helse, er det svært fordelaktig å trene ute i naturlig lys sammenlignet med å trene i lukkede rom. En 15-20-minutters spasertur 5 ganger i uken kan forbedre humør, selvtillit, generell velvære og lykke hos moderat deprimerte mennesker.

Mental rehabilitering og Paleo diett

Psykisk rehabilitering hjelper enkeltpersoner å komme seg etter effekten av psykiske helseproblemer. Målet med disse behandlingstilbudene er å hjelpe en person med å håndtere sine psykiske problemer; for å få tilbake selvtilliten og leve et så normalt liv som mulig. Mental rehab programmer spenner fra rehab for narkotikamisbruk til rehab for alkoholikere .

Noen mentale rehabiliteringssentre, spesielt en high-end rehabilitering, innlemmer en anti-inflammatorisk paleo-type diett i sine behandlingsprogrammer.

Hvem kan dra nytte av et rehabiliteringssenter som har et Paleo-diettprogram?

Ifølge CDC vil halvparten av alle amerikanere oppleve en psykisk lidelse på et tidspunkt i livet. Mens alvorlighetsgraden av psykiske helseproblemer varierer, lever omtrent 1 av 25 amerikanere med et alvorlig psykisk problem. Typiske vansker forbundet med alvorlige psykiske sykdommer inkluderer:

  • Narkotika- og alkoholmisbruk
  • Oppfører seg på en truende måte
  • Blir misbrukt eller utnyttet av andre
  • Problemer med å planlegge og organisere hverdagen din.
  • Hører plagsomme stemmer som gjør det vanskelig å konsentrere seg eller kommunisere med andre.

Disse vanskelighetene kan oppstå fordi:

  • Medisinen du bruker fungerer ikke bra for deg
  • Du sliter med daglige aktiviteter

Stigmaet knyttet til psykiske lidelser kan bli en belastning. Du kan finne det vanskelig å omgås andre i en normal setting, finne arbeid eller generelt leve et normalt og sunt liv. Hvis psykiske lidelser ikke kontrolleres, kan den komme ut av kontroll. Derfor er det veldig viktig å finne en løsning som fungerer godt for deg. En antiinflammatorisk tilnærming som Paleo-dietten kan være den manglende koblingen til en vellykket behandlingsplan for psykiske problemer.

Med Paleo-diettens primære fokus på næringstetthet og livsstilspraksis for å forbedre din mentale helse, kommer det ikke som noen overraskelse at mange mennesker som lider av psykiske sykdommer finner enorme forbedringer i humør, fokus, energi og mental klarhet. når de inkorporerer en anti-inflammatorisk Paleo-diettplan i behandlingsprogrammet.

Et dårlig kosthold kan påvirke din mentale velvære negativt og bidra til angst og depresjon. Et paleo-kosthold er sunt og har vist seg å redusere betennelse i kroppen din, og dermed håndtere og kontrollere psykiske lidelser.