Omega-3 in human evolution

Omega-3 i menneskets evolusjon

Omega-fett spilte en sentral rolle i evolusjonær og menneskelig utvikling. Ved å danne hovedstrukturen til hjernen, sentralnervesystemet og alle cellemembraner – i tillegg til å gi byggesteinene for hormonene og immunkjemikaliene som kontrollerer og beskytter oss i enhver bevegelse – ville det moderne mennesket ikke eksistere uten tilstrekkelig tilførsel av disse fett.

De første observasjonene som vekket interesse for omega-3 kom fra å se på kostholdet til grønlandske inuitter som spiste enorme mengder marint animalsk fett, med få andre alternativer tilgjengelig for dem. Selv om det ikke anses som den sunneste dietten, så det ut til at det høye forbruket av omega-3-fett gir fordeler for kardiovaskulær helse. Disse funnene viste seg å være startskuddet for en mengde forskning på omega-3 som fortsetter til i dag. Til tross for den betydelige mengde forskning som støtter de betydelige helsefremmende rollene til omega-3 fettsyrer, er mengden vi konsumerer som individer urovekkende lav. Omega-3 fett er en viktig komponent i enhver ernæringsmessig tilnærming for å opprettholde og fremme langsiktig helse.

Omega-3 i menneskelig evolusjon: vekst av hjernen

En av de viktigste hendelsene i menneskets evolusjon var veksten av hjernen. Menneskets veldig tidlige forfedre hadde små hjerner og var som sådan enkle skapninger, spiste et plantebasert kosthold og levde et ikke-mangfoldig liv. Arkeologiske steder i Øst-Afrika som dateres tilbake over to og en halv million år, viser de første tegnene på menneskelig konsum av dyr; dyrene som ble konsumert var 'opportunistiske' valg og lett å komme forbi uten å måtte risikere interaksjon med grusomme rovdyr. Disse ville ha inkludert småfugler, egg, små landpattedyr og flere arter av vannlevende skapninger, inkludert fisk og krypdyr. Det antas at kombinasjonen av å spise små dyr og marine skapninger, av alle varianter, var katalysatoren for menneskelig hjerneutvikling.

Den menneskelige hjernen består av nesten 60 % fett. Fettsyrer er avgjørende molekyler som bestemmer hjernens integritet og ytelsesevne. Utover deres rolle i å bygge hjernestrukturen, fungerer fett som EPA og DHA som budbringere – nøkkelspillere i produksjonen av nevrotransmittere, med nevrobeskyttende effekter mot sykdommer som demens.

Hjernen er et enormt organ, med svært høye energibehov, og dermed ville fangst, forbruk og senere tilberedning av dyr ha tillatt et mye større inntak av energi sammenlignet med plantemat alene. Den større tilførselen av energi som ble gjort tilgjengelig ved å spise dyr støttet veksten av en mye større hjerne. Enkelte antropologiske forskere mener at det ikke er tilfeldig at hjernen vokste raskt for rundt to millioner år siden da, ifølge bevis fra en rekke arkeologiske steder, mennesker begynte å konsumere marine dyr i store mengder.

En stor del av hjernen består av fett. De langkjedede omega-3-fettene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) er grunnleggende for hjernens struktur og funksjon og er rikelig hos marine dyr, sammen med det viktige strukturelle fettet, arakidonsyre (AA). Ifølge Dr Stephen Cunnane, en metabolsk fysiolog ved University of Sherbrooke, Quebec, "var det dette rike og sikre landbaserte kostholdet som drev og ga de essensielle næringsstoffene for å gjøre hjernen vår til den de er i dag." Etter hvert som mennesker ble mer avanserte og hjernen utviklet seg videre, ble de ekspertjegere og stolte i stor grad på fettrikt kjøtt av store dyr, i kombinasjon med fôret lokal plantemat, for å gi det næringsrike kostholdet som muliggjorde kontinuerlig tilpasning.

Noen debatter vedvarer om i hvilken grad produksjon av steinverktøy og forbruk av marint liv bidro til utviklingen av den menneskelige hjernen, men det er utvilsomt at mengden omega-fett som ble konsumert var veldig konsistent. En balanse på 1-2:1 av omega-6 til omega-3 fett ville blitt gitt fra en rekke ville, naturlige og sesongbaserte lokale plantemater, ville dyr og marine skapninger. Denne balansen av omega-fett (til tross for nye kilder til mat, bedre jaktteknikker og bevegelse til nye landmasser), ble med oss ​​og dannet grunnlaget for utviklingen av de intrikate og tett regulerte systemene i kroppen i løpet av de neste 990 000 årene.

Jordbruk og skifte i omega-6 og omega-3 balanse

Landbrukets fødsel for ti tusen år siden (bare et øyeblink i tid sammenlignet med hvor lenge mennesker har streifet rundt på jorden) endret alt. De første tegnene på jordbruk stammer faktisk omtrent 10 000 år tidligere, og mye av endringen i måten mennesker hentet maten sin på var et resultat av klimaendringer. I løpet av denne tiden møtte livet på jorden mange og langvarige perioder med ekstrem kulde (istider) og isbredannelse, som utslettet mange av de store pattedyrene og plantematen som mennesker tidligere hadde stolt på. Mennesker måtte henvende seg til mindre vilt og søke etter korn og nøtter som mais, bygg og eikenøtter, som var i stand til å overleve disse tøffe forholdene. Avhengigheten av denne typen mat ble intensivert og resulterte for omtrent ti tusen år siden i full domestisering av korn og dyrene vi vanligvis finner på tallerkenene våre i dag. Det antas at til tross for den intense arbeidskraften som kreves for å dyrke avlinger og husdyr, vurderte mennesker å drive oppdrett som en mye mer pålitelig forsyning av mat, slik at landbruket sannsynligvis drev den raske veksten av den menneskelige befolkningen.

«De siste ti tusen årene har vi sett at mennesker har gått fra å spise et 100 % naturlig kosthold, med et optimalt forhold mellom omega-6 og omega-3, til å innta et stort sett kunstig og omega-6-rikt kornbasert kosthold, slik at vårt forhold mellom disse essensielle fettene har eskalert til over 15:1 til fordel for omega-6."

Med den dramatiske endringen i måten vi skaffet maten vår kom et stort skifte i næringsstoffene vi konsumerte. Selv om de nye plantene som ble konsumert var en god kilde til omega-6 fett, manglet de viktige omega-3 fettsyrer og den delikate balansen vi hadde utviklet for å trives med begynte å tippe til fordel for omega-6. Den fortsatte økningen i befolkningen førte til økt etterspørsel etter mat, samt økte arealbehov for å drive oppdrett og fôr husdyr. Dermed ble korn sett på som en energieffektiv matkilde, noe som resulterte i en økt avhengighet av dem for å mate både mennesker og husdyr.

Gressmatet økologisk kjøtt er det desidert sunneste alternativet av alle, men de fleste storfe er nå fôret med omega-6-rike korn, noe som er skadelig for kjøttets næringsprofil

Dyr ble begrenset til mindre og mindre rom da deres korninntak gjorde at de krevde mindre "beite". Ikke lenger konsumerte store mengder omega-3-rikt gress, fôrplanter og insekter, konverterte dyr lavere mengder langkjedede omega-3-er til å overføres til mennesker i kjøttprodukter. Næringsprofilen til dyrene vi spiste hadde endret seg dramatisk. Etter hvert som befolkningen fortsatte å stige og teknologien utviklet seg, begynte mennesker å bevege seg lenger bort fra elver og hav, noe som betyr at fisk og marin mat – den rikeste kilden til omega-3 i kostholdet vårt – ikke lenger står regelmessig på menyen.

I løpet av de siste hundre årene har raffinering av korn, tung bruk av produserte vegetabilske oljer og folkehelsemeldinger for å redusere fettinntaket vårt, eskalert problemet til episke proporsjoner. Som sådan har de siste ti tusen årene vært vitne til at mennesker har gått fra å spise et 100 % naturlig kosthold, med et optimalt forhold mellom omega-6 og omega-3 på 1-2:1, til å innta et stort sett kunstig og omega-6-rikt korn. basert kosthold i mange vestlige land, slik at forholdet mellom disse essensielle fettene har eskalert til over 15:1 til fordel for omega-6.

For å gjøre vondt verre, tømmer høyt forbruk av kunstig, bearbeidet og raffinert moderne mat, sammen med intens jordbruk, matkildene våre for viktige vitaminer og mineraler som trengs for å støtte alle de biokjemiske prosessene som får kroppene våre til å fungere. En slik prosess er metabolismen av omega-3 langkjedede fettstoffer fra kortkjedede fettstoffer som finnes i plantemat. Denne prosessen er enzymavhengig, og disse enzymene er avhengige av tilstrekkelig inntak av mikronæringsstoffer i form av vitaminer og mineraler. Moderne vestlige sivilisasjoner spiser derfor ikke bare betydelig (>15x) mindre omega-3 sammenlignet med omega-6, men har nå også redusert kapasitet til å lage viktige langkjedede omega-3 fra omega-3 plantefettene vi spiser. Ganske enkelt mangler de fleste av oss de nødvendige enzymene for å gjøre disse nødvendige omdannelsene – en nøkkel er delta-6-desaturase (D6D).

Vi vil gjerne påpeke her at å bytte til gressmatet og beitekjøtt kan forbedre fettsyreprofilen din dramatisk. En studie publisert i British Journal of Nutrition i 2011 satte individer på en gress- eller korn-matet (befestet blanding av korn og soya) rødt kjøtt diett og sammenlignet deres omega-6 til omega-3-forhold etter fire uker. Personer som spiste gressmatet kjøtt hadde et betydelig forbedret plasma omega-6 til omega-3-forhold (det gikk fra 9:1 til 6:1) sammenlignet med de på en diett med rødt kjøtt fra dyr som hadde blitt fôret med korn ( som faktisk økte fra 8:1 til 13:1). I Storbritannia er det flere leverandører av gressmatet kjøtt på nett som leverer landsdekkende.

Det ubalanserte forholdet mellom omega-6 og omega-3 og dets innvirkning på helsen

Hvorfor er fettsyreprofilen vår så viktig? Som nevnt tidligere, har den delikate balansen mellom omega-6 og omega-3 formet vår evolusjon i nesten to millioner år. Hver enkelt celle i kroppen fungerer optimalt med et spesifikt forhold mellom fett som utgjør dens struktur. Hjertet, hjernen, immunsystemet og hormonene er avhengige av denne balansen for å fungere riktig og holde oss friske. Å endre denne balansen har derfor store helsemessige konsekvenser, og studier finner konsekvent at forholdet mellom omega-6 og omega-3 spiller en viktig rolle i alvorlighetsgraden og spredningen av moderne helseepidemier som hjerte- og karsykdommer (CVD), depresjon, demens og leddgikt. Før landbruket eksisterte ikke disse forholdene, og i dag blir til og med barn diagnostisert med CVD, fedme og diabetes, samt alvorlige nevroutviklings- og psykiske lidelser.

"Den delikate balansen mellom omega-6 og omega-3 har formet vår evolusjon i nesten to millioner år."

Omega-3 helsemessige fordeler er mye forsket på

Siden de aller første observasjonsstudiene publisert på 1980-tallet antydet at omega-3-fett er viktig for helse og lang levetid, har det vært konstant interesse for deres rolle i helse og sykdom. Over 1000 studier publiseres hvert år som undersøker omega-3 fett.

Studier på 1970-tallet som ser på moderne jeger- og samlerpopulasjoner, fant bemerkelsesverdig lave forekomster av hjerte- og karsykdommer, diabetes og andre betennelsestilstander i grønlandske eskimoer. Det begrensede, fettrike, lite frukt- og grønnsaks-inuit-dietten ble kjent som "Inuit-paradokset".

De langkjedede omega-3 EPA og DHA, spesifikt, er nå forstått å være grunnleggende for riktig funksjon av hjertet og blodårene, immunsystemet og inflammatoriske prosesser, hjernen og sentralnervesystemets struktur og funksjon, spedbarns utvikling, humør regulering, ledd- og beinstruktur og hudhelse.

Lave nivåer av omega-3 sammen med høyt omega-6-inntak (gjennom vekst og utvikling i barndommen og senere i voksenlivet), dessverre karakteristisk for moderne kosthold, korrelerer med økt risiko for hjerte- og karsykdommer, Alzheimers og demens, depresjon, allergi, autoimmunitet , multippel sklerose, schizofreni, autisme, ADHD, eksem og psoriasis, leddgikt, osteoporose, dårlige stressmestringsmekanismer, tretthet og inflammatorisk sykdom.