Omega-3s help boys both with and without ADHD pay better attention

Omega-3 hjelper gutter både med og uten ADHD å ta bedre hensyn

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er 2533394592_4afdcded39_z.jpg Omega-3 hjelper gutter både med og uten ADHD å ta bedre hensyn

av Kristina Jackson

Vi legger vanligvis skylden på den tilsynelatende økende forekomsten av oppmerksomhetssvikt/hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD) hos barn på skolen på mangel på mosjon, for mye teknologi, mangel på struktur, miljøgifter eller til og med for mye sukker. Mens det er flere faktorer som bidrar til ADHD, har omega-3-fettsyrer blitt studert som en mulig behandling eller tillegg til tradisjonelle medisiner. Begrunnelsen er at kostholdet vårt er relativt mangelfullt på omega-3 og korrigering som kan hjelpe hjernen til å fungere bedre.

Forfatterne av en fersk studie testet denne hypotesen hos 10 år gamle gutter i Nederland. Halvparten av befolkningen hadde diagnosen ADHD (n=40) og halvparten ikke (n=39). Forskerne brukte en margarin med 650 mg eikosapentaensyre (EPA) og 650 mg dokosaheksaensyre (DHA), de typene fettsyrer som finnes i fiskeoljer, for "DHA-gruppen" og den samme margarinen med enumettede fettsyrer for "Kontrollgruppe." Gutter med og uten ADHD var i hver gruppe. Guttene måtte spise 10 gram margarin hver dag (som ga over 1 gram omega-3) i 4 måneder, og forskerne gjorde tester og tok kinncelleprøver før og etter intervensjonen.

Kinncelleprøvene ble brukt til å måle DHA fordi den er ikke-invasiv, i motsetning til venepunktur. Som det viste seg, ville en blodprøve med fingerstikk tatt på filterpapir bare ha vært litt mer invasiv og ville ikke ha gitt barnet økt risiko for bivirkninger. Tørkede blodflekker ville vært en mye bedre markør for omega-3-status siden omtrent en tredjedel av kinncelleprøvene hadde DHA-nivåer under metodens deteksjonsgrense.

"Oppmerksomhetsproblemer"-underskalaen til barneatferdssjekklisten (som ble fylt ut av foreldre) ble betydelig forbedret i DHA-gruppen både for barn med og uten ADHD. De andre underskalaene, "Regelbrudd" og "Aggressiv atferd" hadde ingen signifikante endringer fra baseline. Mengden DHA i kinncelleprøvene ble økt i DHA-gruppen, men redusert i kontrollgruppen. I ADHD-gruppen hadde guttene med høyere DHA lavere skåre på underskalaen "Oppmerksomhetsproblemer" (som indikerer bedre oppmerksomhetsvaner) både ved baseline og etter 16 ukers tilskudd. Det var ingen sammenheng i ikke-ADHD-gruppen. Mens forfatterne fant en global effekt av omega-3 på målinger av oppmerksomhet, kunne de ikke oppdage forskjeller mellom grupper på endepunktene som kan forklare mekanismen (som funksjonell MR og hastigheter på dopaminomsetning).

Inntak av mer omega-3 hadde en beskjeden effekt på ADHD-symptomer i denne studien. Imidlertid var de fleste av guttene i denne studien som hadde ADHD allerede på medisiner, så effekten ble sett i tillegg til legemidler. Å legge til fisk eller omega-3-beriket mat (som margarinen brukt i denne studien laget av Unilever, som også bidro til å finansiere studien) til kostholdet til barn som behandles for ADHD kan bidra til å kontrollere symptomene deres. Viktigere, ekstra omega-3 forbedret oppmerksomheten også hos ikke-ADHD-guttene, noe som tyder på en mye bredere potensiell nytteverdi for disse fettsyrene.

Logo