The omega-6 to omega-3 ratio

Omega-6 til omega-3 forholdet

Omega-6 til omega-3-forholdet er en etablert markør for langsiktig helsestatus og lave nivåer av omega-3 sammenlignet med omega-6 i cellene våre er nå knyttet til kroniske sykdommer inkludert CVD, depresjon, demens, nevroutviklingsforstyrrelser og inflammatoriske tilstander som leddgikt og astma.

Å få riktig balanse mellom omega-6 og omega-3 fett avhenger av maten du spiser, siden kroppen ikke klarer å lage disse viktige fettene selv. I tillegg er fettene som jobber hardest og har flest funksjoner i kroppen også de som krever mest 'produserende' energi i kroppen, så hvis vi bare spiser svært små mengder omega-3 er sjansene for mangel er veldig høye.

Før landbruket, for rundt tolv tusen år siden, oppnådde våre forfedre svært balansert omega-6 og omega-3 fra deres uforfalskede kosthold, og konsumerte mellom ett og to gram omega-6 for hvert gram omega-3. Typen av omega-fett som ble spist varierte også mye: det brede spekteret av animalske og marine produkter, planter, nøtter og frø som de ville ha spist gjennom sesongene var rik på et bredere spekter av omega-6 og omega-3 fettsyrer. I dag bruker den gjennomsnittlige personen som bor i Storbritannia eller USA et forhold på over 20:1 omega-6 til omega-3 – svært ubalansert og forbundet med langsiktig helserisiko.

Siden den rette balansen mellom omega-6 og omega-3 bestemmer riktig struktur og funksjon av hjertet og blodårene, immunsystemet og betennelsesprosessen, hjernen og sentralnervesystemet, spedbarns hjerneutvikling, humørregulering, ledd og bein og hud helse, denne moderne og menneskeskapte ubalansen har dype konsekvenser for helsen vår.

De dramatiske endringene i omega-3- og omega-6-inntaket vårt har skjedd som et resultat av det enorme skiftet i typen mat vi spiser. Siden mennesker har dyrket korn som hvete, ris og bygg, har disse matvarene ikke bare dominert vårt eget kosthold som en kilde til pålitelig energi, men er også matet til dyrene vi spiser. Korn er naturlig svært høy i omega-6 fett og konsumeres på bekostning av omega-3 rike grønne planter, fisk, sjømat og gressmatet/beite dyrekjøtt. I tillegg til økningen i kornforbruket spiser mennesker nå enorme mengder menneskeskapt omega-6-rikt plantefett, som solsikkeolje.

Omega-6 til omega-3 forholdet er betydelig ute av balanse på grunn av dominansen av korn i vestlige kosthold. Langsiktige, høye mengder omega-6 kombinert med lavt inntak av omega-3 forårsaker kronisk "stille" betennelse, assosiert med et bredt spekter av helsetilstander.

Problemet med høyt omega-6 inntak

Hva er egentlig problemet med denne dominansen av omega-6? Omega-6 og omega-3 fett bruker de samme proteinene og biokjemiske prosessene for å bli omdannet til nyttige biprodukter i kroppen. Hvis en av disse omega-familiene dominerer, vil den ta tak i alle ressursene (enzymer og mikronæringsstoffer) og kapasiteten for konvertering, og dermed påvirke typene biprodukter som skapes. En av de viktigste konsekvensene av høyere omega-6-nivåer er dysreguleringen av den inflammatoriske responsen. Siden omega-6 og omega-3 fett er forløperne til de hormonlignende stoffene (samlet kalt eikosanoider) som styrer når kroppen slår av og på betennelsesreaksjonen, bestemmer balansen mellom disse fettene kroppens evne til å kontrollere betennelse. I tillegg til inflammatorisk kontroll, bestemmer typen og mengden av omega-6 og omega-3 fett som finnes i cellemembraner strukturen til cellen og dens evne til å kommunisere, replikere og utgjøre strukturen til våre organer, blodårer og sentralnervesystemet. system.

Omega-6-fettene omdannes til slutt til arakidonsyre (AA) via en rekke mellomprodukter. Arakidonsyre er den viktigste pro-inflammatoriske eikosanoid-forløperen, og høye nivåer av totalt omega-6 i kostholdet vil heve den biokjemiske omdannelsesprosessen som brukes av omega-6 og omega-3 fett, og dermed fremme nivåer av AA og påfølgende inflammatoriske produkter. Når vi har nok omega-3 i kosten, favoriserer den biokjemiske prosessen omdannelsen av kortkjedede, planteavledede omega-3 fettsyrer til de lengre kjedede EPA- og DHA-fettene, og derfor stoppes omega-6-omdannelseskjeden før den er i stand til å nå AA.

Til tross for et kollektivt dårlig rykte, er de omega-6-fettene høyere opp i konverteringskjeden faktisk veldig nyttige og fungerer sammen med omega-3-fettene for å redusere betennelse og fremme cellulær helse og funksjon. Gamma-linolensyre (GLA) er en "god" omega-6 som omdannes til dihomo-GLA før den omdannes til AA. Det er på dette tidspunktet at banen deler seg og DGLA kan enten omdannes til AA eller til egne eikosanoider, som primært er anti-inflammatoriske. Et jevnere inntak av omega-6 sammenlignet med omega-3 forhindrer omdannelsen av DGLA til AA og bidrar dermed til å holde både omega-familier og deres sunne funksjoner balansert, og forhindrer overproduksjon av inflammatorisk AA.

Identifiser forholdet ditt med vår Optimal O-3 fettsyretest

Å kjenne omega-6 til omega-3-forholdet ditt kan være svært nyttig for å forstå din generelle helsestatus og potensielle risiko for helsekomplikasjoner senere i livet. Selv om du kanskje ikke lider av noen spesifikke tilstander, kan problemer som tørr hud, dårlig fokus og oppmerksomhet, høyt stress eller angst og til og med hyppige forkjølelser eller dårlig sårheling være relatert til en omega-6- og omega-3-ubalanse og alle signaler. økt risiko for å utvikle mer alvorlige sykdommer.