Part 2 — Omega-3 Index Series: 3 Reasons to Measure Omega-3 Levels in Red Blood Cells

Del 2 — Omega-3-indeksserien: 3 grunner til å måle Omega-3-nivåer i røde blodceller

Del 2 - Omega-3-indeksserien: 3 grunner til å måle Omega-3-nivåer i røde blodceller

av OmegaQuant

Forrige uke diskuterte vi hvordan Omega-3-indeksen ble oppfunnet av OmegaQuants Dr. Bill Harris og hans kollega Dr. Clemens von Schacky. Denne uken fokuserer vi på hva som skiller Omega-3 Index-testen fra andre omega-3-blodprøver.

Først og fremst er Omega-3 Index-testen fra OmegaQuant den eneste omega-3-blodprøven som støttes av hundrevis av studier i medisinsk og vitenskapelig litteratur. Hva dette betyr er at du kan ha tillit til at testen du tar har betydning når det gjelder helsen din. Og hvis det ikke er nok, har OmegaQuant inngått samarbeid med mer enn 100 forskningsinstitusjoner for å fortsette å bygge bevisene bak Omega-3-indeksen som en biomarkør for omega-3-status.

Røde blodlegemer vs. plasma: Hva er forskjellen?

Fullblod er vanligvis sammensatt av to generelle rom - væske, kall det plasma eller serum, og det andre er celler, primært røde blodceller. Det er også noen hvite blodlegemer til stede, og blodplater som hjelper til med blodpropp, men de utgjør omtrent 1 % eller mindre av det totale blodvolumet. Omega-3-indeksen måler mengden EPA og DHA omega-3 i røde blodlegemer, mens de fleste andre omega-3-tester ser på fettsyrenivået i plasma.

Forholdet mellom disse to hovedkomponentene - plasma og røde blodceller - er omtrent 60/40. Men hvor godt er omega-3-nivåene i røde blodlegemer sammenlignet med omega-3-nivåene i plasma? Dette er et spørsmål Dr. Harris og hans kolleger brukte mye tid på å prøve å svare på i utviklingen av Omega-3-indekstesten.

VIDEO: Omega-3-indeksen fra OmegaQuant har blitt evaluert av FDA

Grunnen til at Dr. Harris stilte dette spørsmålet var fordi det var andre forskere som rapporterte omega-3-nivåer i populasjoner som bruker plasma- eller plasmafosfolipidnivåer, som er en undergruppe av lipider i plasma. Det som ikke var kjent var hvor godt det korrelerte med fettsyrenivået i røde blodlegemer.

Så Dr. Harris og kollegene hans så på plasmafosfolipid-EPA- og DHA-nivåer i omtrent 100 prøver og fant at de korrelerte veldig bra med Omega-3-indeksen for røde blodlegemer. Jo høyere den ene er, jo høyere den andre. Og hvis du ser på plasma EPA og DHA nivåer, er det fortsatt en fin korrelasjon, men den er litt mer krumlinjet, siden det er et annet forhold i plasma enn det er med plasma fosfolipider. I begge tilfeller var Dr. Harris og kollegene i stand til å bruke en ligning for å oversette et plasmanivå eller et plasmafosfolipidnivå tilbake til et nivå av røde blodlegemer.

Derfor, når du får et høyt nivå av omega-3 i plasma eller i plasmafosfolipidene i studier, og etterforskerne finner at det høye nivået er relatert til redusert risiko for for eksempel sykdom, kan vi være sikre på at hvis de hadde målte omega-3-nivået i røde blodlegemer, ville de ha kommet til samme konklusjon. Det er bare de ikke valgte å måle de røde blodcellene, fordi folk vanligvis kaster røde blodlegemer.

Hvorfor er Omega-3-indeksen overlegen i forhold til et plasma-Omega-3-nivå?

#1 - Omega-3-nivåer av røde blodlegemer er mer stabile

En annen god grunn til å se på røde blodceller i motsetning til plasma-EPA- og DHA-nivåer er på grunn av det som kalles intern variasjon, eller biologisk variasjon. En enklere måte å tenke på er at et plasma-omega-3-nivå kan skape litt støy, mens Omega-3-indeksen er mer enkel, mindre komplisert.

Det er viktig å merke seg at med en blodprøve, spesielt i medisinske omgivelser, vil du ha resultater som gjenspeiler din normale situasjon. Du leter ikke etter resultater som bare gir deg informasjon for øyeblikket av blodprøvetakingen, og deretter endres de neste dag til noe annet. Det er ikke veldig nyttig. Du vil ha tillit til at nivået du måler gjenspeiler den vanlige situasjonen.

BLOGG: Kan du beregne hvor mye omega-3 du trenger?

I en studie tok Dr. Harris og kollegene en blodprøve med 20 frivillige en gang i uken i seks uker. Deltakerne ble bedt om å ikke endre noe i livet og bare fortsette å leve normalt. Deretter målte de mengden EPA og DHA i plasmaet og de røde blodcellene.

Da Dr. Harris og hans kolleger så på variasjonen, var den svært lav - pluss eller minus 4 % i de røde blodcellene over seks uker. I plasma var variasjonen 16 %. Med andre ord er den biologiske variasjonen til EPA og DHA i røde blodlegemer fire ganger lavere enn i plasma, noe som bekrefter at det er en mer stabil markør for omega-3-status.

BLOGG: Oppdag Omega-3-indeksen

For perspektiv, la oss snakke om en annen markør for kardiovaskulær helse som er ganske vanlig - HSCRP, eller høysensitivt C-reaktivt protein. Forskere målte denne markøren i to undersøkelser, med 19 dagers mellomrom, med mer enn 500 personer. Den viste 46 % variasjon, noe som betyr at den er mye mer flyktig enn Omega-3-indeksen i enten plasma eller røde blodceller, noe som gir deg en god indikasjon på at 4 % variasjon er en veldig god, veldig stabil biomarkør.

#2 – Røde blodlegemer Omega-3 nivåer korrelerer bedre med vev

Som vi nevnte i forrige ukes blogg, Drs. Harris og von Schacky bestemte seg i utgangspunktet for bruken av de røde blodcellene som Omega-3-indeksmarkøren med antagelsen om at de røde blodcellene reflekterte omega-3-nivåene i andre vev.

De utførte derfor en studie på hjertetransplanterte pasienter, og klarte å få et lite stykke hjertevev fra rundt 20 av disse pasientene. De målte deretter omega-3 EPA og DHA nivåene i både de røde blodcellene og i levende hjertevev og fant en veldig fin korrelasjon. Jo høyere omega-3-nivå i de røde blodcellene, jo høyere nivå i hjertet. Dette ga dem tillit til at måling av omega-3-nivåer i røde blodlegemer virkelig korrelerer med nivået som finnes i hjertevev.

VIDEO: Ikke alle laboratorier som måler 'Omega-3-indeksen' er skapt like

Hvordan vet du ellers om en biomarkør du måler er gyldig? Hvis det er en biomarkør for en ernæringsfaktor, en diettfaktor, jo mer du spiser av den faktoren (dvs. omega-3 fettsyrer), jo mer bør det være i blodet ditt. Hvis det ikke viser seg å være tilfelle, kan det hende at biomarkøren du måler i blodet ikke er en veldig god refleksjon av hva som faktisk kommer inn.

Dr. Harris har gjort mange studier på dette, men den som refereres til nedenfor er en av de tydeligste. Dette er en doseresponsstudie, der grupper av mennesker ble tildelt fem forskjellige doser omega-3 (EPA +DHA) gjennom fiskeoljetilskudd, med litt over 20 personer i hver gruppe. En gruppe fikk placebo mens de andre gruppene fikk enten 300, 600, 900 og 1800 milligram EPA og DHA om dagen. Så, fire forskjellige omega-3 doser og en placebo.

Dr. Harris og hans kolleger målte Omega-3-indeksen, ga dem fiskeoljekapsler i fem måneder, og tok en ny måling på slutten av perioden. Placebogruppen endret seg ikke på noen vesentlig måte, passende. Men hver økning i omega-3-dosen økte gradvis Omega-3-indeksen.

BLOGG: Nye bevis viser at omega-3 DHA kan beskytte lungene

Det er veldig tydelig fra denne doseresponsstudien at jo mer omega-3 du tar på kontinuerlig basis, jo mer vil Omega-3-indeksen din gå opp. Og vi vet allerede at Omega-3-indeksen i de røde blodcellene våre gjenspeiler den i det andre vevet ditt. Så vi har et godt nivå av komfort da omega 3-statusen til en person reflekteres godt av Omega 3-indeksen.

# 3 – Du kan ikke jukse en Omega-3-indekstest

Si at legen din anbefaler at du øker omega-3-inntaket før ditt neste besøk om 3 måneder, og at du bare husker noe av tiden. Kan du ta massevis av omega-3 kvelden før en blodprøve for å øke omega-3-indeksen? Hvis det er en plasmabasert omega-3-test, vil du se en prosentvis økning i nivået ditt, men det er en kunstig refleksjon av statusen din.

Omega-3-indeksen vil derimot gjenspeile vinduet ditt for omega-3-inntak over en 3-4 måneders periode. Så å laste opp natten før en test for å sikre at du får en god Omega-3-indeks er bare ikke mulig gitt at det er en langsiktig, stabil markør for omega-3-status, lik hva HbA1c er for blodsukker.

BLOGG: Tilbake Hvor det hele begynte: Hvordan grønlandske eskimoer satte Omega-3 på kartet

For å teste dette problemet gjennomførte Dr. Harris og hans kolleger et eksperiment. De ønsket å vite hvor følsom eller ufølsom Omega-3-indeksen var for en akutt belastning av EPA og DHA. Så de rekrutterte 20 frivillige og ga dem en enkelt dose om morgenen ved null. Omega-3-produktet de ga var Lovaza, som inneholdt totalt 3,4 gram EPA og DHA. De ga dem også frokost for å hjelpe til med å absorbere dosen. Deretter tok de blodprøver 2, 4, 6, 8 og 24 timer senere, og målte omega-3-innholdet.

I plasma økte inntak av den akutte dosen av Lovaza omega-3-nivåene ca. 30 % over baseline. Det påvirket imidlertid ikke Omega-3-indeksen i nivået av røde blodlegemer i det hele tatt, som er akkurat det du ønsker. Du vil ikke at de røde blodcellene eller testen du gjør skal gjenspeile bare en akutt belastning. Du vil at den skal være motstandsdyktig mot det. Du vil at testen du gjør skal gjenspeile det gjennomsnittlige omega-3-nivået over mange, mange dager eller måneder. Og derfor fungerer de røde blodcellene mye bedre når de er motstandsdyktige mot en falsk økning ved en akutt belastning av omega-3. Det er derfor Omega-3-indeksen er en overlegen beregning for å etablere omega-3-status.

INFOGRAFISK: Omega-3-inntak: Mer er bedre