Can Omega-3 Help Eyes?

Kan Omega-3 hjelpe øynene?

Kan Omega-3 hjelpe øynene? Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er eye-health-and-omega-3.jpg

av OmegaQuant

Friske øyne er en lett ting å ta for gitt – helt til du støter på et problem. Å holde seg på toppen av hvordan du best gir næring og omsorg for synet ditt er nøkkelen når det gjelder å bevare titterne over tid. Mens nøkkelingredienser for øyehelse inkluderer lutein og zeaxanthin (kjent for å beskytte øynene dine mot skadelig lys og redusere risikoen for øyesykdommer), vitamin A (en mangel kan føre til nattblindhet og tørre øyne), vitamin C (beskytter mot grå stær) , vitamin E (bekjemper visuell degenerasjon) og sink (vist å bremse makuladegenerasjon hos eldre voksne)—du kan bli overrasket over å finne omega-3-fettsyrer på listen også.

Er omega-3 bra for øyehelsen? Det korte svaret: et rungende 'ja'! Kjent for sine kardiovaskulære, immunforsvar og hjernefordeler, er omega 3 essensielle for en persons generelle velvære, og spiller en viktig rolle når det kommer til øyehelse.

Omega-3 har vist seg å redusere risikoen for visse øyesykdommer, inkludert tørre øyne og makuladegenerasjon. I tillegg har de vist seg å være avgjørende for utvikling av hjernen og øynene både under graviditet og spedbarn. En studie publisert av The National Center for Biotechnology Information fant at "forbedring av mors DHA-ernæring reduserer risikoen for dårlig syn og nevrale utvikling hos spedbarn og barn." I tillegg bekreftet studien at "mors fettsyreernæring er viktig for DHA-overføring til spedbarnet før og etter fødselen, med kort- og langsiktige implikasjoner for nevral funksjon."

En annen studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition fant at spedbarn jenter hvis mødre fikk DHA-tilskudd fra sin fjerde måned av svangerskapet til fødselen hadde mindre sannsynlighet for å ha under gjennomsnittlig synsskarphet ved 2 måneders alder sammenlignet med spedbarn hvis mødre ikke hadde motta omega-3 kosttilskudd.

Når det gjelder omega-3 og øyehelse, har forskning vist at to omega-3-fettsyrer – dokosaheksaensyre (DHA) og en eikosapentaensyre (EPA) – er viktige for både visuell utvikling og netthinnefunksjon. Begge disse essensielle fettene må komme fra matvarer, for eksempel fet fisk (American Heart Association anbefaler voksne å spise minst 2 porsjoner hver uke), eller et omega-3-tilskudd, siden kroppen ikke kan produsere dem.

Ifølge American Optometric Association finnes DHA i den høyeste konsentrasjonen i netthinnen, den delen av øyet som er ansvarlig for visuell gjenkjenning, noe som tyder på at det har en viktig funksjon i å hjelpe til med å sende signaler til hjernen. Det har også blitt vist gjennom flere studier, som en som viste at dyr som ikke får nok DHA i diettene sine lider av synshemming og nedbrytning av netthinnen. I mellomtiden har EPA vist seg å bli brukt i produksjonen av DHA i kroppen.

Omega-3 og tørre øyne

Omtrent 14% av voksne i USA lider av tørre øyne, en kronisk tilstand forårsaket av redusert tårevolum og kvalitet. Når øyet ikke er dekket av den rette blandingen av vann og oljer, kan det oppstå betennelse på øyeoverflaten som forårsaker sykdommen (også kalt øyeoverflatesykdom).

Symptomer på tørre øyne kan inkludere en stikkende, kløende eller brennende følelse i øyet; følsomhet for lys; tåkesyn; slim i eller rundt øyet; og overdreven riving. Spesielt eldre kvinner har høyere risiko for tørre øyne enn andre grupper, muligens på grunn av hormonelle endringer som påvirker de tåreproduserende kjertlene.

Forskere antar at omega 3 - spesielt EPA og DHA - kan redusere risikoen for tørre øyesykdom og lindre symptomene på grunn av deres anti-inflammatoriske aktivitet. Vitenskapelig bevis fra flere studier har støttet denne hypotesen, ettersom omega-3-tilskudd har vist seg å fjerne symptomer og progresjon av tørre øyne.

BLOGG: Ny forskning fremhever omega-3 som de beste næringsstoffene for mental helse ... og ikke et øyeblikk for tidlig!

En studie fra 2018 viste at daglig tilskudd med 1000 mg omega-3 (650 mg EPA pluss 350 mg DHA) i 3 måneder hos 518 menn og kvinner (gjennomsnittsalder ca. 40 år) som bodde i Nord-India reduserte symptomer og noen tegn på tørre øyesykdom sammenlignet med placebo.

I en annen klinisk studie med 105 menn og kvinner, reduserte daglig behandling med kosttilskudd som inneholdt 2240 mg omega-3 (1680 mg EPA og 560 mg DHA) i 12 uker også symptomer på tørre øyesykdom sammenlignet med placebo. I tillegg økte kosttilskuddene tårebruddstid og redusert tåreosmolaritet, som måler hvor mye ett stoff har løst seg opp i et annet stoff.

Sist men ikke minst, en tverrsnittsstudie av 32 470 kvinner i alderen 45–84 år som deltok i Women's Health Study, hadde de med høyest omega-3-inntak i kosten (gjennomsnittlig 1 990 mg/dag) 17 % lavere risiko for tørre øyne sykdom enn de med lavest inntak (gjennomsnittlig inntak på 920 mg/dag). Studien fant en lignende assosiasjon for DHA - kvinner i de høyeste kontra de laveste gruppene av DHA-inntak hadde en 12 % lavere risiko for tørre øyne.

Omega-3 og vanlige øyesykdommer

Lave nivåer av EPA og DHA har vært assosiert med vanlige øyesykdommer, som makuladegenerasjon , glaukom og diabetisk retinopati .

Makuladegenerasjon: Også kjent som aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD), er makuladegenerasjon den vanligste årsaken til alvorlig synstap hos personer over 60 og oppstår når den sentrale delen av netthinnen (den delen av øyet som registrerer lys) forverres .

En studie fra 2015 ved fakultetet for medisinske og humanistiske vitenskaper ved University of Manchester "viste at pasienter som oppnådde høye EPA/DHA-nivåer i røde blodlegemer ble betydelig beskyttet mot AMD sammenlignet med de med permanent lave EPA/DHA-nivåer."

Tilsvarende publiserte American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) bevis på at en diett som inneholder mye laks og annen kaldtvannsfisk, som inneholder høye mengder omega-3-fettsyrer , kan bidra til å forhindre AMD eller redusere risikoen for progresjon.

Glaukom: Omega-3-fettsyrer har også vist seg gunstige for glaukompasienter ettersom de har vist seg å redusere IOP (intraokulært trykk), øke okulær blodstrøm og forbedre optisk nevrobeskyttende funksjon. Glaukom er den nest største årsaken til blindhet i verden. Det er anslått at det innen 2020 vil være ca. 80 millioner mennesker med glaukom, en økning på ca. 20 millioner siden 2010. Videre antas det at mer enn 3 millioner mennesker i dag er blinde på grunn av glaukom, et tall som er satt å stige til 3,2 millioner innen 2020 med økende utbredelse, med mindre forbedret screening og effektive behandlingsstrategier er vellykkede.

BLOGG: Hva om legen din visste mer om sin egen ernæringsstatus?

Diabetisk retinopati: Eksperimentelle studier indikerer at inntak av langkjedede omega-3 flerumettede fettsyrer som EPA og DHA beskytter mot diabetisk retinopati (DR), et symptom på diabetes type 1 og 2 som påvirker øynene. I følge Mayo Clinic er diabetisk retinopati "forårsaket av skade på blodårene i det lysfølsomme vevet på baksiden av øyet (retina)."

En studie fra Sala-Vila et al. undersøkte denne sammenhengen hos mennesker ved å gjennomføre en langsiktig prospektiv studie av 3 482 pasienter med type 2-diabetes (med en median alder på 67) registrert i PREDIMED-studien. De fant at inntak av omega-3 fettsyrer (≥500 mg/d) reduserte risikoen for DR betydelig. Deltakere som spiste minst 2 porsjoner fet fisk per uke ved baseline hadde også en lavere risiko for DR.

Øyeflytere: På samme måte har det vært lovende bevis som støtter omega-3 og øyeflytere. Ofte vises som mørke flekker eller ringer foran ens øyne, øyeflytere er ganske vanlige og har en tendens til å presentere seg selv når vi blir eldre. Selv om de kan være ufarlige i naturen, kan de også signalisere en alvorlig øyesykdom. I følge American Journal of Ophthalmology har omega-3-er vist seg å være svært effektive for å lindre betennelse relatert til denne tilstanden, samt støtte tåreproduksjon, noe som kan vise seg å være nyttig.

Omega-3-indeksen og øyehelse

Bevisene er sterke når det kommer til omega-3 og syn: den generelle velværen til sistnevnte er sterkt avhengig av å opprettholde sunne nivåer av førstnevnte. Så hvordan bestemmer man hvor mye omega-3 han/hun får i seg? Omega-3-indekstesten er en enkel måte å se hvordan nivåene dine holder seg.

Testen, som involverer et enkelt fingerstikk som kan gjøres hjemme, måler mengden EPA og DHA i blodet, nærmere bestemt de røde blodlegemene. Når du tar testen vil den gi deg en prosentandel som indikerer ditt nåværende nivå av omega-3. For eksempel, hvis du har 64 fettsyrer i en cellemembran og 3 er EPA og DHA, vil du ha en Omega-3-indeks på 4,6%.

Mens en Omega-3-indeks på 8 % eller høyere er ideell, finner de fleste forbrukere seg rundt 6 % eller under. Og dessverre, på grunn av vårt vestlige kosthold, er de fleste i USA på 4% eller under, og plasserer dem i den høyeste risikokategorien. Uansett hvor sunn du tror du er, bør du alltid vite nummeret ditt, da det er flere helsemessige implikasjoner avhengig av dette nivået.

Når du har lært nummeret ditt, kan du gjøre nødvendige justeringer av kostholdet ditt. De beste kildene til EPA og DHA er konsentrert i fet fisk og annen sjømat, som makrell, laks, østers og sild. Hvis du ikke er en fiskefan eller velger å ikke spise det, er et omega-3-tilskudd laget av fisk, krill og vegetariske marinealger gode alternativer. Mange matvarer og drikkevarer blir nå beriket med EPA og DHA og kan finnes i meieri-, brød- og juicegangene i ditt lokale supermarked.

Omega-3 er en viktig del av ernæring og velvære. Å være flittig med å få i seg nok DHA og EPA i kostholdet ditt kan ha positive effekter på behandling og forebygging av sykdommer når det gjelder både øyehelse og resten av kroppen. American Academy of Ophthalmology anbefaler enkeltpersoner å få en baseline øyeundersøkelse i en alder av 40, selv om synsproblemer ikke har oppstått, da dette kan bidra til å utelukke eller identifisere tidlige tegn på øyesykdom.

Omega-3-indeks 101