Do Omega-3s Lower Cholesterol?

Senker omega-3 kolesterolet?

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er Blog-do-omega-3s-lower-cholesterol.jpg Det er et av de mest populære spørsmålene som stilles om omega-3 - senker de kolesterolet? Det enkle svaret er nei, de senker ikke kolesterolet. Men de har en innvirkning på andre risikofaktorer relatert til hjertesykdom, som triglyserider, blodtrykk og Omega-3-indeksen .

Dessverre er det artikler der ute som fortsetter å si at omega-3 senker kolesterolet, så vi ønsker å sette rekorden rett.

Først av alt, la oss snakke om hva kolesterol er. Kolesterol er et fettlignende stoff som produseres av kroppen for å hjelpe den til å lage hormoner i tillegg til næringsstoffer som vitamin D. Det produseres av leveren og finnes over hele kroppen, spesielt i blodet.

Kolesterol blir problematisk når det er for mye low-density (LDL) lipoprotein i arteriene dine. Her kan det danne plakk, som innsnevrer arteriene og hindrer blodgjennomstrømningen. Mangel på blodtilførsel til hjertet kan til slutt resultere i hjerteinfarkt eller hjerneslag.

SE: Dr. Bill Harris svarer på spørsmålet: Senker omega-3 kolesterolet?

Dessverre er våre moderne dietter fulle av stoffer som kan overvelde kroppen. Kolesterol er en av dem. Kroppen lager alt kolesterolet den trenger fra leveren. Eventuelt ekstra kolesterol vil kombineres med kroppens kolesterol for å danne plakk, som tetter kroppens arterier. Når situasjonen kommer ut av kontroll, bestiller leger enten kolesterolsenkende medisiner som statiner eller kirurgiske inngrep som stenter.

Dette har vært standard for omsorg i flere tiår. Nyere forskning stiller imidlertid spørsmålstegn ved om kolesterolnivåer til og med bør være med i hjertesykdomsdiagnose og behandling.

Forskning publisert i august i fjor gjennomgikk omfattende gjeldende litteratur, og bestridte LDL-kolesterol som en av hovedårsakene til hjerte- og karsykdommer. Så selv om omega-3 kan senke kolesterolet, kan det ikke engang ha betydning.

Omega-3 og triglyserider

Bortsett fra kolesterol er triglyserider også blodfett som i høye tall kan skape kaos på arteriene. Som kolesterol, raser det også rundt i blodet, men dets primære formål er å gi energi.

Triglyserider produseres når kroppen konverterer kalorier den ikke bruker umiddelbart. I stedet lagres de i fettceller og frigjøres mellom måltidene som en energikilde.

Høye triglyseridnivåer (hypertriglyseridemi) kan oppstå hvis du får i deg flere kalorier enn du forbrenner. De typiske områdene for triglyserider er:

  • Normal: mindre enn 150 mg/dL
  • Borderline høy: 150-199 mg/dL
  • Høy: 200 til 499 mg/dL
  • Svært høy: 500 mg/dL eller høyere

Vitenskapen bak omega-3 og deres evne til å senke triglyserider er ganske solid. Faktisk konkluderte en systematisk gjennomgang og metaanalyse fra 2009 at omega-3 gir en klinisk signifikant reduksjon i triglyserider, men ikke totalt, LDL eller HDL (high density lipoprotein) kolesterol.

Omega-3 og blodtrykk

American Heart Association (AHA) sier at blodtrykket er et resultat av to krefter: Den første kraften (systolisk trykk) oppstår når blod pumper ut av hjertet og inn i arteriene som er en del av sirkulasjonssystemet. Den andre kraften (diastolisk trykk) skapes når hjertet hviler mellom hjerteslagene.

Høyt blodtrykk kan øke arbeidsbelastningen til hjertet og arteriene, som over tid kan skade det sarte vevene inne i arteriene. Kolesterol kan også danne plakk som ytterligere begrenser arteriene og øker blodtrykket, og opprettholder en ond sirkel som kan føre til arytmi, hjerteinfarkt og hjerneslag.

AHA refererer til blodtrykk som en stille morder fordi det stille forårsaker skade som sakte men sikkert kan true helsen din. Den beste forebyggingen, forklarer AHA, er å kjenne blodtrykkstallene dine og overvåke dem med jevne mellomrom.

En annen enkel modifikasjon kan være å legge til mer omega-3 i kostholdet ditt. For noen år tilbake uttalte forskning publisert i American Journal of Hypertension at omega-3 er like effektive for å senke blodtrykket som trening, kostholdsendringer og redusere alkoholforbruket.

En annen studie publisert i juli i Hypertension viste at nivået av omega-3 i blodet er omvendt relatert til blodtrykksnivået hos friske unge voksne. Med andre ord, jo mer omega-3 tilstede, jo lavere er blodtrykket.

Studien evaluerte 2036 friske unge voksne mellom 25 og 41 år. Alle med kardiovaskulær sykdom, kjent diabetes eller en kroppsmasseindeks (BMI) høyere enn 35 kg/m ble ekskludert. Blodnivåene ble målt ved hjelp av Omega-3-indeksen . Gjennomsnittlig Omega-3-indeks var 4,58 %. En ideell Omega-3-indeks er 8 % eller høyere.

Sammenlignet med individer i den laveste Omega-3-indekskvartilen, hadde individer i den høyeste et systolisk blodtrykk (SBP) og diastolisk blodtrykk (DBP) som var henholdsvis 4 og 2 mmHg lavere.

Gå over kolesterol

Opprinnelig foreslått i 2004 av Dr. Bill Harris, PhD, er Omega-3-indeksen ganske enkelt et mål på de to viktigste omega-3-ene i kostholdet ditt - EPA og DHA. Det er omega-3 i laks hvor de leveres sammen med andre viktige næringsstoffer som selen og vitamin D. Men du kan også få i deg omega-3 uten fisken i form av kosttilskudd. Vanligvis kommer omega-3 i kosttilskudd fra fiskeolje, krillolje eller algeolje.

Forskning viser at inntak av disse fettsyrene er uavhengig assosiert med økt risiko for død av koronar hjertesykdom (CHD). I randomiserte sekundærforebyggende studier har fisk eller fiskeolje blitt vist å redusere total- og CHD-dødelighet ved inntak på ca. 1 g/dag.

Dr. Harris sier at Omega-3-indeksen oppfyller mange av kravene til en risikofaktor, inkludert konsistente epidemiologiske bevis, en plausibel virkningsmekanisme, en reproduserbar analyse, uavhengighet fra klassiske risikofaktorer, modifiserbarhet og, viktigst, demonstrasjonen av at økende nivåer vil redusere risikoen for hjertehendelser. Med andre ord kan det være like viktig, om ikke mer, enn kolesterolnivået ditt.

Omega-3-indeksens risikosoner er:

  • Høy risiko = <4 %
  • Middels risiko = 4–8 %
  • Lav risiko = >8 %

For å etablere Omega-3-indeksen som en risikofaktor, gjennomførte Dr. Harris og hans kolleger kliniske eksperimenter og laboratorieeksperimenter for å generere data som er nødvendige for validering av Omega-3-indeksen som en CHD-risikoprediktor. Forholdet mellom denne antatte markøren og risikoen for CHD-død, spesielt plutselig hjertedød (SCD), ble deretter evaluert i flere publiserte primære og sekundære forebyggingsstudier.

Da Dr. Harris foreslo Omega-3-indeksen for flere år siden, sa han at den representerer en ny, fysiologisk relevant, lett modifisert, uavhengig og gradert risikofaktor for død fra CHD som kan ha betydelig klinisk nytte.

Logo