How Do Omega-3s Impact Immune Function?

Hvordan påvirker Omega-3 immunfunksjonen?

Hvordan påvirker Omega-3 immunfunksjonen? Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er how-do-omega-3s-affect-immune-function-1000x675-1.jpg

av OmegaQuant

Hvordan fungerer omega-3 når kroppen er utfordret

Omega-3 er generelt betennelsesdempende, men betennelse er bare det første trinnet i en svært kompleks, generell immunrespons mot virusinfeksjoner. Nedenfor er et diagram over immunsystemet ( se figur 1 ). Fra et tidssynspunkt er det første beskyttelsesnivået helt til høyre der barrierer som "hud" er åpenbare hindringer for mikroorganismer.

BLOGG: Hva gjør Omega-3?

Når vi beveger oss til venstre, ser vi det neste beskyttelsesnivået. Hvis insekter - bakterier, virus, sopp osv. - kommer forbi det første nivået, tar cellene i blodet opp kampen. Dette er hvite blodceller som "makrofager" som, som Pac-Man, sluker bakterier som kommer inn og fordøyer dem. For å hjelpe disse "spise-/drepe"-cellene til å bli mer spesifikke, skaper det "ervervede" immunsystemet antistoffer (proteinmolekyler som spesifikt identifiserer nye bakterier eller virus) som hjelper til med å lede de spisende cellene til raskere å finne og drepe de invaderende insektene. Det er en svært regulert og integrert dans av molekyler og celler som sammen holder oss friske.

FIGUR 1

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er Omega-3-and-Immune-Function-Fig-1-1024x821.png

BLOGG: Omega-3 og COVID-19: Er det et forhold?

De mekanistiske dataene viser tydelig at omega-3 i cellemembraner spiller en viktig rolle i å temme de mer toksiske aspektene ved immunresponsen. Til sammen viser både figur 1 og figur 2 hvor komplisert systemet er.

Omega-3-metabolitter er "healere" etter angrep av immunsystemet

Ettersom immunsystemet kan bruke toksiske tiltak for å ødelegge uønskede organismer (den medfødte delen), må dette være en målrettet respons (den adaptive delen), og det må være en helbredelse fra sideskadene gjort av denne kraftige responsen. At healing er en aktiv prosess i seg selv kalt "oppløsning". Oppløsningen av den akutte inflammatoriske responsen formidles av metabolitter av omega-3 fettsyrer kalt "spesialiserte pro-resolving mediatorer" (SPM).

BLOGG: Høyere Omega-3 EPA-blodnivåer viktigere enn å senke triglyserider, ifølge REDUCE-IT-forskere

Oppdagelsen av SPM-ene har vært et spennende forskningsområde ledet av Dr. Charles Serhan de siste 20 årene. SPM-er frigjøres i løpet av timene og dagene etter en inflammatorisk respons som vist i figur 3 nedenfor. De er en viktig del av helbredelsesprosessen.

Når det er lavere nivåer av omega-3 i kroppen, er det mindre utgangsmateriale for SPM å lages av, og dermed en mindre effektiv helbredelsesprosess og langvarig betennelse og skade. En studie av Norris og Skulas-Ray fant at personer som tok en høy dose EPA+DHA (900-3400 mg/d) og deretter testet med en inflammatorisk utfordring ga betydelig høyere nivåer av SPM i 24 timer etter utfordringen sammenlignet med kontrollene . Ikke bare spiller omega-3 en rolle i å mildne den første inflammatoriske responsen, men de hjelper også etter at angrepet er over.

FIGUR 3

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er Omega-3-and-Immune-Function-Fig-3-1024x915.png

Gjør det å ha en høy omega-3-indeks deg mer utsatt for infeksjoner?

En anmeldelse av Fenton et al. viser hvordan cellemembransammensetningen til omega-3 kan påvirke immunforsvaret (og alle kroppssystemer) hvis den enten er for høy eller for lav ( se figur 4 nedenfor ). Definisjonen av "for lav" er sannsynligvis en Omega-3-indeks <4 %, som er mer typisk hos voksne som bor i vestlige populasjoner enn svært høye nivåer (>12 %). Når det gjelder immunsystemet, kan en omega-3-mangel resultere i overdreven og skadelig betennelse, mens et for høyt omega-3-nivå i blodet kan resultere i en mangelfull inflammatorisk respons på en infeksjon.

Å ha en Omega-3-indeks >12 % er derimot relativt sjeldent og ikke godt studert, og dermed er det ikke nok data til å vite hvilket nivå som er for høyt og hvordan det ser ut, derfor er testing viktig. Vår anbefaling vil være å innta nok EPA og DHA for å nå og opprettholde en Omega-3-indeks på mellom 8-12%.

FIGUR 4

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er Omega-3-and-Immune-Function-Figure-4.png

En artikkel fra 2001 forfattet Theis og kolleger studerte effekten av DHA og fiskeolje (som inneholder EPA og DHA) på "natural killer" (NK) celleaktivitet. ( Se figur 1 ovenfor, venstre arm til det "medfødte" immunsystemet, under "Fagocytter" - den 5. celletypen ). I denne studien ga forskerne friske mennesker enten 720 mg DHA eller 1 g EPA+DHA (720 mg EPA + 280 mg DHA i 12 uker og testet in vitro -effekten (dvs. i et reagensrør) på NK-celleaktivitet. De konkluderte med at siden NK-celleaktiviteten ble redusert i EPA+DHA-gruppen, men ikke DHA-gruppen, hemmet EPA NK-celleaktiviteten. Derfor kan EPA "ha negative immunologiske effekter."

To poeng må gjøres her: 1) å teste effekten av omega-3-tilskudd på bare EN komponent av immunsystemet forteller deg ikke hvilken effekt det har på immunsystemet som helhet; og 2) å teste effekten i et reagensrør, ikke "in vivo" (i hele kroppen) er veldig kunstig og kan være misvisende.

BLOGG: Kan Omega-3 støtte løpingen din?

En artikkel fra 1993 publisert iJournal of Clinical Investigation rapporterte om effekten av fiskefôring (fisk med høyt fett og lite fett) på "immunresponser". Denne dietten ga 1,23 gram EPA+DHA per dag og ble matet i 24 uker.

Forskerne konkluderte: «Våre data er i samsvar med konseptet om at NCEP (National Cholesterol Education Panel) trinn 2-dietten som inneholder mye fisk, reduserer ulike parametere for immunresponsen betydelig i motsetning til denne dietten når den er lav i fisk. Slike endringer kan være fordelaktige for forebygging og behandling av aterosklerotiske og inflammatoriske sykdommer, men kan være skadelig med hensyn til vertens forsvar mot invaderende patogener."

Hvilket Omega-3-indeksnivå er best for immunstøtte?

Kort sagt, vi har ikke et definitivt svar på dette spørsmålet, men å holde seg innenfor det ønskelige området på 8-12 % er et godt sted å begynne. Til dags dato er den nøyaktige definisjonen av et omega-3 blodnivå som er for høyt relativt ukjent. Vi setter vårt ønskelige område til 8-12 %, som har blitt bekreftet å være klinisk viktig for risiko for hjerte- og karsykdommer , og det ser ut som om mange av de andre helsefordelene oppnås innenfor dette området. Høyere blodnivåer av omega-3 har vært assosiert med lavere risiko for å dø uansett årsak , selv om de fleste av disse dataene ble samlet inn i en tid med vaksiner for de fleste kjente infeksjonssykdommer.

Koblingen mellom Omega-3-indeksnivåer og alvorlighetsgraden av COVID-19-symptomer (eller dødelighet) er et spørsmål vi forhåpentligvis kommer til å begynne å forske på veldig snart. Inntil vi vet mer, fortsett å spise et sunt kosthold inkludert omega-3 fettsyrer, vask hendene og ikke ta på ansiktet ditt!