New Evidence Shows Omega-3 DHA May Protect the Lungs

Nye bevis viser at omega-3 DHA kan beskytte lungene

Nye bevis viser at omega-3 DHA kan beskytte lungene Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er omega-3-DHA-may-protect-the-lungs-1.jpg

av OmegaQuant

En ny artikkel publisert i august i American Journal of Epidemiology kaster litt lys over hvorvidt omega-3 kan spille en rolle i å beskytte lungene, noe som er spesielt viktig i disse dager gitt koronaviruspandemien.

Den nye studien så på en tilstand som kalles interstitiell lungesykdom (ILD), som er en konstellasjon av lidelser som blant annet forårsaker progressiv arrdannelse i lungene. Denne arrdannelsen påvirker evnen til å puste og få nok oksygen inn i blodet.

Omega-3 DHA har vist seg i eksperimentelle modeller å redusere ILD, men studier på mennesker mangler. For denne artikkelen undersøkte OmegaQuants Dr. Bill Harris og hans kolleger tverrsnittsassosiasjoner med lungeabnormaliteter i 3 studier - Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA), Framingham Heart Study (FHS) og Age Gene/Environment Suceptibility (AGES) Studie - for en total studiepopulasjon på mer enn 10 000 forsøkspersoner. De undersøkte sammenhenger mellom sirkulerende nivåer av omega-3 DHA og andre fettsyrer, med sykehusinnleggelse og død på grunn av ILD over en 12-års periode.

Omega-3-nivåer ble analysert fra fastende blodprøver og ekstrahert fra plasmafosfolipider (MESA og AGES) eller røde blodcellemembraner (FHS).

BLOGG: Får du i deg nok Omega-3? Ny forskning sier sannsynligvis ikke ...

Det Dr. Harris og hans kolleger fant var at DHA-nivåer var assosiert med lavere risiko for sykehusinnleggelser på grunn av ILD, i tillegg til en lavere dødsrate på grunn av ILD. Høyere DHA var også assosiert med mindre interstitielle lungeavvik på CT.

"Jeg tror at meldingen om denne studien er at alvorlighetsgraden av en inflammatorisk sykdom - denne gangen i lungen - er omvendt relatert til blodets omega-3-nivåer. Det vil si, etter å ha justert statistisk for de andre faktorene som kan gjøre en mottakelig for interstitiell lungesykdom, var et lavt DHA-nivå fortsatt assosiert med økt risiko for å ha ILD ved lunge-CT-skanning,” forklarte Dr. Harris.

"Enda viktigere, et lavt DHA-nivå var assosiert med å ha en større risiko for å bli innlagt på sykehus for ILD og for å dø av ILD-relaterte lungesykdommer. Denne forskningen tyder på at å ha høyere sirkulerende omega-3-nivåer gir betydelig beskyttelse i denne sammenhengen, noe som er spesielt betimelig gitt COVID-19-pandemien,” la Dr. Harris til.

Sammenhengen mellom omega-3 og astma

En studie publisert sent i fjor i Journal Nutrients korrelerte en høyere Omega-3-indeks med bedre astmakontroll og medisinbruk.

Mens inhalerte kortikosteroider (ICS) anses som standardbehandling for mange astmatikere, sier forskere at kostholdsmønstre også blir undersøkt for deres potensielle forebyggende eller terapeutiske rolle.

Mer spesifikt har det blitt antydet at et vestlig kostholdsmønster, høy i energi, mettet fett, sukker og salt, kan øke utbredelsen og alvorlighetsgraden av astma, uavhengig av sosioøkonomiske faktorer og livsstilsfaktorer, ifølge forskere. I mellomtiden kan et middelhavskostholdsmønster, som er næringstett og inneholder mye fisk, frukt og grønnsaker, være beskyttende og redusere forekomsten og alvorlighetsgraden av astmasymptomer.

En slik måte forskere mener at middelhavsdietten kan være effektiv for å redusere astmasymptomer, er på grunn av det høye inntaket av omega-3, som kommer fra fet fisk som laks, sild og sardiner.

BLOGG: Hvordan Omega-3 hjelper astma hos barn

Forskning har vist at omega-3 har etablert antiinflammatoriske effekter, og har dermed potensiale som tilleggsbehandling ved astma. Hensikten med denne studien var å sammenligne Omega-3-indeksen hos voksne med (n = 255) og uten (n = 137) astma for å bestemme sammenhengen mellom blodnivåer av omega-3 og kliniske astmautfall.

Forskere samlet inn blodprøver og målte lungefunksjon hos forsøkspersoner. Blod ble målt ved hjelp av Omega-3-indeksen, mens lungefunksjonen ble vurdert via Juniper Asthma Control Questionnaire (ACQ).

En høyere Omega-3-indeks ble observert hos personer med kontrollert eller delvis kontrollert astma sammenlignet med personer med ukontrollert astma. Personer med høy Omega-3-indeks (8 % eller høyere) hadde en lavere vedlikeholdsdose av ICS sammenlignet med de med lav Omega-3-indeks.

Forskere i denne studien konkluderte med at en høyere omega-3-indeks er assosiert med bedre astmakontroll og med lavere ICS-dose, noe som tyder på at å ha et høyere nivå av omega-3 i blodet kan spille en rolle i astmabehandlingen. Dette er den første studien, så vidt disse forskerne vet, som rapporterer at en lavere Omega-3-indeks var assosiert med dårligere astmakontroll hos voksne med astma.

"Tatt i betraktning den høye medisinbyrden og redusert livskvalitet hos personer med astma, antyder vår studie at høyere nivåer av n-3 PUFA kan brukes som en tilleggsterapi i behandlingen av astma," kommenterte forskerne. "Våre funn tyder på at å oppnå en Omega-3-indeks på 8% eller høyere kan være et gunstig mål for personer med astma for å redusere vedlikeholds-ICS-dosen."

VIDEO: Omega-3-indeks 101

Kan Omega-3 hjelpe mot (cytokin) stormen?

En annen nylig artikkel så på den potensielle fordelaktige effekten av omega-3 EPA og DHA på et fenomen kalt en "cytokinstorm." I juniutgaven av Frontiers in Physiology evaluerte forskere virkningen av disse fettsyrene på en cytokinstorm, fordi en undergruppe av pasientdødsfall i den nåværende COVID-19-pandemien har blitt tilskrevet dette problemet.

En "cytokinstorm", som også kalles cytokinfrigjøringssyndrom eller makrofagoveraktiveringssyndrom, skjer når kroppen bestemmer seg for å angripe seg selv i stedet for viruset. WebMD kaller det en "forstyrret" immunrespons.

"Til dags dato er de molekylære hendelsene som utløser en 'cytokinstorm' eller de aktuelle terapeutiske strategiene for å forhindre og håndtere denne prosessen ikke belyst på grunn av den komplekse naturen til dette problemet," sier forskere i deres artikkel.

BLOGG: Amerikanske barn spiser ikke nok sjømat

«Men nyere artikler tyder på at spesifikke næringsstoffer som vitamin B6, B12, C, D, E og folat; sporstoffer, inkludert sink, jern, selen, magnesium og kobber kan spille en nøkkelrolle i behandlingen av cytokinstorm. Blant disse mikronæringsstoffene er LC-PUFAer (langkjedede flerumettede fettsyrer) som EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre) bemerkelsesverdige på grunn av deres direkte innflytelse på den immunologiske responsen på virusinfeksjoner," la de til.

I sin konklusjon sa forskerne at basert på tilgjengelige data, ser det ut til at tilskudd av EPA og DHA hos COVID-19-pasienter har en potensiell gunstig effekt i å håndtere "cytokinstormen."

"Derfor bør bruken av EPA- og DHA-tilskudd betraktes som både en støttende terapi og en forebyggingsstrategi," sa de.

Omega-3: antiinflammatoriske våpen for lungene?

Betennelse er bare det første trinnet i en svært kompleks, generell immunrespons mot virusinfeksjoner. I sammenheng med COVID-19 er det mange samtaler om å "flate kurven", og det er på en måte hva EPA og DHA gjør i kroppen når den reagerer på infeksjoner. Med andre ord, infeksjonen forårsaker ikke en overstimulering av den inflammatoriske responsen - den gir mulighet for det noen kaller en "Gulllokk"-respons: ikke for mye og ikke for lite, men akkurat passe.

De mekanistiske dataene viser tydelig at omega-3 i cellemembraner spiller en viktig rolle i å temme de mer toksiske aspektene ved immunresponsen.

Siden immunsystemet kan bruke toksiske tiltak for å ødelegge uønskede organismer (den medfødte delen), må dette være en målrettet respons (den adaptive delen), og det må være en helbredelse fra den sideordnede skaden som denne kraftige responsen gjør. At healing er en aktiv prosess i seg selv kalt "oppløsning". Oppløsningen av den akutte inflammatoriske responsen formidles av metabolitter av omega-3 fettsyrer kalt "spesialiserte pro-resolving mediatorer" (SPM).

BLOGG: DPA, SPM og andre kule ting om Omega-3

Oppdagelsen av SPM har vært et spennende forskningsområde ledet av Dr. Charles Serhan de siste 20 årene. SPM-er frigjøres i løpet av timene og dagene etter en inflammatorisk respons, og de spiller en viktig rolle i helingsprosessen.

Når det er lavere nivåer av omega-3 i kroppen, er det mindre utgangsmateriale for SPM å lages av, og dermed en mindre effektiv helbredelsesprosess og langvarig betennelse og skade.

En studie fra 2018 av Norris og Skulas-Ray fant at personer som tok en høy dose EPA+DHA (900-3400 mg/d) og deretter testet med en inflammatorisk utfordring ga betydelig høyere nivåer av SPM i 24 timer etter utfordringen sammenlignet med kontroller. Ikke bare spiller omega-3 en rolle i å mildne den første inflammatoriske responsen, men de hjelper også etter at angrepet er over.

Omega-3 og ARDS-studier

Et av de mest alvorlige symptomene på COVID-19 er Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), som er det som krever at folk settes på ventilator eller oksygen for å overleve. Tilsetning av omega-3 til en "sondeføding" diett har blitt testet hos ARDS-pasienter med blandede, men potensielt positive resultater.

På den positive siden konkluderte en fersk metaanalyse av 12 randomiserte kontrollerte studier på omega-3 og ARDS: "Hos kritisk syke pasienter med ARDS, kan omega-3 PUFA i enterale immunmodulerende dietter være assosiert med en forbedring i tidlig og sen PaO2 -til-FiO2-forhold*, og statistiske trender eksisterer for en forbedret ICU-oppholdslengde og mekanisk ventilasjonsvarighet. Tatt i betraktning disse resultatene, ser det ut til at administrering av omega-3-fettsyrer er en rimelig strategi i ARDS.

(*PaO2-til-FiO2-forholdet er arterietrykket til oksygen delt på den inspirerte oksygenfraksjonen og er det foretrukne verktøyet for å kvantifisere alvorlighetsgraden av ARDS.)

Er Omega-3 generelt anbefalt for "immunhelse"?

I mars i år ga toppforskere innen ernæring og immunologi veiledning om hvordan ernæring kan spille en betydelig rolle under covid-19-pandemien. Hovedforslagene deres var:

Tilskudd med visse mikronæringsstoffer [som vitamin A, B6, B12, C, D, E, folat, sink, jern, selen, magnesium og kobber] og omega-3 fettsyrer er en sikker, effektiv og rimelig strategi for å bidra til å støtte optimal immunstøtte.
Tilskudd over den anbefalte daglige dosen (RDA), men innenfor anbefalte øvre sikkerhetsgrenser, for spesifikke næringsstoffer som vitamin C og D er garantert.
Folkehelsekontorer oppfordres til å inkludere ernæringsstrategier i sine anbefalinger for å forbedre folkehelsen.
Deres spesifikke anbefaling for omega-3-fettsyrer var 250 mg per dag i henhold til internasjonale retningslinjer. (Vår anbefaling hos OmegaQuant vil være å spise en diett med nok EPA og DHA for å nå og opprettholde en Omega-3-indeks på mellom 8-12%. (For veiledning om dosering, bruk vår kalkulator).
En gjennomgang publisert tidligere i år undersøkte data som representerte forskning på fremtredende intervensjonsmidler som omega-3-fettsyrer, mikronæringsstoffer (sink, vitamin D og E), og funksjonelle matvarer inkludert probiotika og tekomponenter (spesielt epigallocatechin gallat) for deres immunologiske effekter, arbeidsmekanismer og klinisk relevans.

BLOGG: Kan du beregne hvor mye omega-3 du trenger?

Forskerne sa at mange av disse nærings- og ikke-ernæringsmessige matkomponentene er relatert i deres funksjoner for å opprettholde eller forbedre immunfunksjonen, inkludert hemming av pro-inflammatoriske mediatorer, fremme av anti-inflammatoriske funksjoner, modulering av cellemediert immunitet, endring av antigen. -presentere cellefunksjoner, og kommunikasjon mellom det medfødte og adaptive immunsystemet.