New Research Shows Another Way Omega-3s Help the Heart

Ny forskning viser en annen måte Omega-3 hjelper hjertet

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er another-way-omega-3s-help-the-heart.jpg av OmegaQuant

Sjansen er stor for at du kjenner noen som har hjerteproblemer, enten de har høyt kolesterol, høyt blodtrykk eller har utviklet mer avanserte former for sykdom som åreforkalkning — også kalt «åreforkalkning».

Mange har også hørt om omega-3 og hvordan de er knyttet til hjertehelse. Vel, ny forskning gir mer informasjon om hvordan omega-3 hjelper hjertet. Mer spesifikt, hvordan omega-3 bidrar til å holde arteriene sunne og fleksible.

Hva er aterosklerose?

Arteriene er ekstremt viktige for menneskekroppen. Å holde dem klare og sunne er den beste måten å opprettholde hjerte- og hjernehelsen på. Når de blir syke og skadet, kan aterosklerose sette inn og føre til katastrofale hendelser og til og med død.

I følge National Heart, Lung & Blood Institute (NHLBI) er aterosklerose en progressiv sykdom i arteriene, som til slutt kan føre til hjerteinfarkt, hjerneslag og død. Aterosklerose er også den viktigste årsaken til hjertesykdom.

Når du blir eldre, kan arteriene, som frakter oksygen og næringsstoffer gjennom blodet, bli stive eller stivne med plakk som har dannet seg på veggene. Når dette skjer, smalner arteriene og begrenser blodstrømmen, noe som kan påvirke måten blodet beveger seg gjennom resten av kroppen, spesielt til hjertet og hjernen.

Plakk består av fett, kolesterol, kalsium og andre stoffer som finnes i blodet. Når plakk sprekker kan det forårsake en livstruende blodpropp som kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Så hva er sammenhengen mellom omega-3 og hjertehelse? Når det gjelder spesifikke fordeler, i doser på 3-4 gram per dag, har EPA og DHA vist seg å senke triglyseridnivåer og blodtrykk i blodet. De stabiliserer også hjertets elektriske system og demper kroppens inflammatoriske respons, slik at den kan komme tilbake til det normale etter en innledende inflammatorisk fornærmelse raskere.

BLOGG: Hva gjør Omega-3?

Videre reduserer omega-3-er sjansene for at det dannes upassende blodpropper og gjør blodårene mindre stive og mer fleksible, noe som letter normal blodstrøm til vev og organer.

Hvordan vet jeg om jeg har det?

Noen av de velkjente risikofaktorene for åreforkalkning inkluderer usunne kolesterolnivåer, høyt blodtrykk, insulinresistens, diabetes, fedme, eldre alder og familiehistorie med tidlig hjertesykdom. Når det gjelder sistnevnte, selv om alder og familiehistorie absolutt spiller en rolle i utviklingen av aterosklerose, betyr det ikke automatisk at du også vil få det. Kontroll av andre risikofaktorer vil bidra til å redusere genetisk påvirkning på den potensielle utviklingen av sykdommen.

NHLBI sier at forskere fortsetter å studere andre mulige risikofaktorer for aterosklerose som C-reaktivt protein, triglyserider og blodtrykk. De hevder nivåer av C-reaktivt protein (CRP) i blodet kan øke risikoen for åreforkalkning og hjerteinfarkt siden nivåer av CRP er et tegn på betennelse i kroppen.

NHLBI sier at betennelse er kroppens respons på skade eller infeksjon, og at skade på arterienes indre vegger ser ut til å utløse betennelse og hjelpe plakk til å vokse.

"Folk som har lave CRP-nivåer kan utvikle åreforkalkning i en langsommere hastighet enn folk som har høye CRP-nivåer," forklarte NHLBI. "Det pågår forskning for å finne ut om reduksjon av betennelse og senking av CRP-nivåer også kan redusere risikoen for åreforkalkning."

Høye nivåer av triglyserider i blodet kan også øke risikoen for aterosklerose, spesielt hos kvinner. Triglyserider er en type fett.

BLOGG: Senker Omega-3 kolesterol?

En annen risikofaktor som er relativt ny på hjertesykdomsscenen er Omega-3-indeksen. I en artikkel fra 2008 publisert i American Journal of Clinical Nutrition, oppfinneren av Omega-3-indeksen, skrev Dr. Bill Harris: "Fordi blodkonsentrasjoner av omega-3-fettsyrer, spesielt eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) ) er en sterk refleksjon av diettinntak, foreslås det at en omega-3-biomarkør (dvs. omega-3-indeksen – erytrocytt EPA + DHA) betraktes som en potensiell risikofaktor for dødelighet av koronar hjertesykdom, spesielt plutselig hjertedød. ”

Han fortsatte med å si at omega-3-indeksen oppfyller mange av kravene til en risikofaktor, inkludert konsistente epidemiologiske bevis, en plausibel virkningsmekanisme, en reproduserbar analyse, uavhengighet fra klassiske risikofaktorer, modifiserbarhet og, viktigst, demonstrasjonen at heving av nivåene vil redusere risikoen for hjertehendelser.

Dr. Harris antydet i denne artikkelen at måling av membrankonsentrasjoner av omega-3 er en rasjonell tilnærming til biostatusvurdering ettersom disse fettsyrene ser ut til å utøve sine gunstige metabolske effekter på grunn av deres virkninger i membraner.

Mer spesifikt, sa han, endrer de membranens fysiske egenskaper og aktiviteten til membranbundne proteiner, og når de først er frigjort av intracellulære fosfolipaser fra membranlagre, kan de samhandle med ionekanaler, omdannes til et bredt utvalg av bioaktive eikosanoider, og tjene som ligander for flere nukleære transkripsjonsfaktorer, og endrer dermed genuttrykk.

Dr. Harris mener Omega-3-indeksen kan sammenlignes med andre risikofaktorer for plutselig hjertedød. Han foreslo deretter følgende omega-3-indeksrisikosoner (i prosentandeler av erytrocyttfettsyrer): høy risiko, <4 %; middels risiko, 4-8 %; og lav risiko, >8 %.

VIDEO: Omega-3 er til nytte for hjertet og så mye mer

Den gode nyheten er at Omega-3-indeksen har vært tilgjengelig i nesten et tiår nå. Det representerer en enkel, trygg og praktisk måte for folk å vurdere sin omega-3 EPA- og DHA-status og iverksette tiltak for å forbedre disse nivåene hvis de er lave.

Ny forskning undersøker en annen måte Omega-3 hjelper hjertet

Ifølge japanske forskere har få studier undersøkt sammenhengen mellom omega-3 og mål på åreforkalkning i befolkningen generelt. En ny studie publisert i Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, undersøkte forholdet mellom omega-3 og aortaforkalkning.

Aortaforkalkning er en situasjon der kalsium bygges opp på aortaklaffen i hjertet. Aortaklaffens rolle er å holde på oksygenrikt blod før det pumpes ut til kroppen. Hvis det er en betydelig opphopning av kalsium, kan det påvirke blodstrømmen til resten av kroppen.

I denne multietniske populasjonsbaserte studien av 1033 asymptomatiske menn i alderen 40-49 år (300 amerikanske hvite, 101 amerikanske svarte, 287 japanske amerikanske og 310 japanske i Japan), undersøkte forskere forholdet mellom omega-3 og aortaforkalkning målt ved elektronstråle-computertomografi-EBCT-og kvantifisert ved bruk av Agatston-metoden, ved bruk av Tobit-regresjon og ordinær logistisk regresjon etter justering for potensielle konfoundere.

EBCT er en metode for å måle kalsiumavleiringer i arteriene ved hjelp av en form for CT-skanning. Agatston-skåren er et halvautomatisert verktøy som brukes til å beregne en skåre basert på omfanget av koronarforkalkning oppdaget ved en uforbedret lavdose-CT-skanning, som rutinemessig utføres hos pasienter som gjennomgår hjerte-CT.

Denne studien viste at det er en signifikant omvendt assosiasjon av omega-3s EPA og DHA med aortaforkalkning uavhengig av konvensjonelle kardiovaskulære risikofaktorer blant menn i den generelle befolkningen, en assosiasjon som så ut til å være drevet av DHA, men ikke EPA.

VIDEO: Omega-3-indeks 101

Logo