How a Simple Nutritional Solution Can Help Keep Your Baby from Arriving Too Early

Hvordan en enkel ernæringsløsning kan bidra til å forhindre at babyen din kommer for tidlig

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er gravid-kvinne-med-omega-3s-medium-870x675-1.jpg av OmegaQuant

Graviditet er en tid fylt med glede og håp, men også mye stress. Noen av de største bekymringene for vordende mødre inkluderer: jobb- og pengestress, kosthold, potensielle fødselsskader og for tidlig fødsel.

I følge CDC oppstår prematur fødsel når en baby blir født for tidlig, før 37 uker med svangerskapet er fullført. I 2016 påvirket prematur fødsel mer enn 10 % av spedbarn født i USA. Premature fødselsrater sank fra 2007 til 2014, og CDC-forskning viser at dette fallet delvis skyldes nedgang i antall fødsler til tenåringer og unge mødre.

Imidlertid sier CDC at premature fødselsrater steg for andre år på rad i 2016. I tillegg gjenstår rasemessige og etniske forskjeller i premature fødselsrater. For eksempel, i 2016 var frekvensen av for tidlig fødsel blant afroamerikanske kvinner (14 %) omtrent 50 % høyere enn frekvensen av prematur fødsel blant hvite kvinner (9 %).

Tidlig prematur fødsel (<34 uker) er en enda mer alvorlig tilstand enn prematur fødsel fordi fosteret er enda mindre utviklet. Hver uke, hver dag som svangerskapet kan forlenges i denne situasjonen reduserer risikoen for potensielle langsiktige underskudd for spedbarnet, for ikke å nevne sykehuskostnadene.

Hva er forbindelsen mellom for tidlig fødsel og omega-3?

Det er flere tilnærminger du kan ta for å begrense sjansene for prematuritet, for eksempel å opprettholde en sunn vekt, overvåke blodtrykket og kontrollere blodsukkernivået for å unngå risikofaktorer som fedme, høyt blodtrykk og diabetes. Og så er det noen av de åpenbare taktikkene som å unngå sigaretter, alkohol og rusmidler.

I tillegg til disse strategiene, kan det å øke inntaket av omega-3 EPA og DHA også gå en lang vei mot å holde den bollen i ovnen litt lenger.

Ifølge ny forskning fra Harvard School of Public Health i samarbeid med Statens Serum Institut i København, Danmark, hadde kvinner med lave omega-3-nivåer i første og andre trimester betydelig høyere risiko for tidlig prematur fødsel (<34 uker) sammenlignet med kvinner med høyere nivåer.

For denne studien evaluerte forskere plasma-EPA- og DHA-prøver fra en gruppe danske mødre som ga blod ved 9 og 25 uker (første og andre trimester). Deretter så de 376 tidlige premature fødsler (<34 uker) og sammenlignet dem med 348 normale fødsler.

Basert på disse resultatene, mener forskere at vurdering av en mors omega-3-status kan være medvirkende til å forhindre prematur fødsel. Med andre ord, hvis en kvinne vet at omega-3-nivåene hennes er lave, kan hun gjøre de nødvendige kosttilskuddsendringer for å bringe disse nivåene inn i et optimalt område.

Forskere nølte imidlertid med å gjøre brede generaliseringer om denne studien siden premature fødsler er lave i Danmark og genetikk kan også spille en rolle. De mener sterkt at denne forskningen må replikeres i andre populasjoner. En ting var likevel klart, at det å etablere en gravid kvinnes omega-3-status under de ulike stadiene av svangerskapet kunne spille en avgjørende rolle for å forhindre prematuritet.

Ved å bruke OmegaQuant -data konverterte vi plasmanivåer av omega-3 (som rapportert i den danske studien) til røde blodlegemer (RBC) DHA-ekvivalenter (som er halvparten av Omega-3-indeksen ). Vi fokuserte på DHA-blodnivåer i stedet for Omega-3-indeksen (EPA+DHA) fordi mange forsøk bruker kun DHA-tilskudd og gjeldende graviditetsanbefalinger fokuserer kun på DHA-inntak.

Resultatene våre viste at oddsen for prematur fødsel var mer enn 9 ganger høyere hos de med et RBC DHA-nivå på mindre enn 3,54 % sammenlignet med de som hadde et DHA-nivå på 4,9 % i gjennomsnitt. "Vi tror at å ha et DHA-nivå høyere enn 4% tidlig i svangerskapet kan øke sjansene dine for å få en full termin. Vi vil gjerne se alle kvinner testet for DHA-nivåer tidlig i svangerskapet, fordi hvis de er lave, kan de sannsynligvis redusere sjansene for tidlig prematur fødsel ved å ta et DHA-tilskudd , sier Kristina Jackson , en forskningsmedarbeider med OmegaQuant.

Dr. Harris la til, "Inntil nylig ble omega-3-inntak bekreftet primært gjennom kostholds- eller tilleggsregistreringer, men vi tror at det er nødvendig å måle RBC-nivåer av DHA (dvs. en del av Omega-3-indeksen) under graviditet for å veilede dette inntaket. Det er vanskelig å tenke på en viktigere og mer handlingsdyktig biomarkør i svangerskapet med slike potensielt følgelige utfall.»

LÆR MER OM OMEGA-3-INDEKSEN

Dette er ikke første gang forskning har vist at lavt inntak av fisk og omega-3, spesielt DHA, er sterkt involvert i premature fødsler. Det ER imidlertid første gang omega-3-nivåer har vist seg å være en risikofaktor for tidlig prematur fødsel målt i løpet av første og andre trimester.

Flere metaanalyser av publiserte kliniske studier har konkludert med at inntak av omega-3-fettsyrer EPA og DHA i svangerskapet er assosiert med lengre svangerskap, samt lavere forekomst av for tidlig fødsel. En tilskuddsstudie fra 2013 publisert i American Journal of Clinical Nutrition viste at 600 mg DHA daglig økte mors og nyfødte DHA-status, svangerskapsvarighet, fødselsvekt og lengde, og reduserte frekvensen av tidlig prematur fødsel sammenlignet med placebogruppen.

Studieresultatene var fra de første fem årene av en 10-årig dobbeltblind, randomisert kontrollert studie som inkluderte 350 kvinner som fikk enten kapsler med DHA eller placebo som startet ved 20 uker av svangerskapet og sluttet ved fødselen. Gjennomsnittlig inntak for de som tok DHA var 469 mg daglig sammenlignet med placebo.

DHA-tilskudd resulterte i høyere RBC-fosfolipid-DHA hos mor og navlestreng, lengre svangerskapsvarighet og større fødselsvekt og hodeomkrets. I tillegg hadde DHA-gruppen færre spedbarn født før 34 uker. Og hvis de ble født for tidlig, opplevde DHA-gruppen kortere sykehusopphold sammenlignet med placebogruppen.

Barna fra denne studien vil bli fulgt til de er seks år og vil bli evaluert regelmessig for å se om prenatal DHA-tilskudd var til fordel for deres intelligens og skoleberedskap.

Oppsummert sa forskerne: "Et tilskudd på 600 mg DHA daglig i siste halvdel av svangerskapet resulterte i generelt større svangerskapsvarighet og spedbarnsstørrelse. En reduksjon i tidlig prematur og svært lav fødselsvekt kan være viktige kliniske og folkehelseresultater av DHA-tilskudd."

I tillegg tester to store studier, en i USA og en i Australia, om 800-1000 mg DHA daglig tatt fra tidlig til sent i svangerskapet reduserer risikoen for tidlig for tidlig fødsel, som hovedendepunkt. Resultater fra Australia forventes i år, mens den amerikanske studien vil være fullført i 2021. Blodnivåer av DHA vil også bli målt i begge studiene. "Disse studiene vil forhåpentligvis gi bevisene som trengs for å kreve rutinemessig testing av DHA-nivåer under graviditet," sa Jackson.

En systematisk oversikt publisert i 2016 vurderte også effekten av omega-3-fettsyrer på tidlig (<34 uker) og enhver (<37 uker) for tidlig fødsel. For denne studien gjennomsøkte etterforskere flere vitenskapelige databaser frem til 2014.

Av de ni inkluderte studiene (5980 kvinner) evaluerte seks (4193 kvinner) effekten av omega-3-fettsyrer på tidlig prematur fødsel. Risikoen for tidlig fødsel ble redusert med 58 % og eventuell prematur fødsel med 17 % når man tok omega-3. Faktisk var det en signifikant økning i gjennomsnittlig svangerskapsalder med nesten to uker i omega-3-gruppen sammenlignet med kontrollene.

Gitt disse funnene sa forskerne: "Omega-3-fettsyrer er effektive for å forhindre tidlig og enhver prematur fødsel. Intervensjonen er enkel og lett tilgjengelig og har potensial til å påvirke befolkningsbaserte strategier for forebygging av prematur fødsel."

Hva nå?

Spis din omega-3-rike fisk som laks og sild. Men unngå fisk som sverdfisk og hai, og til en viss grad hvit (albacore) tunfisk siden de er høye i kvikksølv og har risikoer som kan oppveie fordelene. Og hvis appetitten din for fisk bare ikke er der, bør du vurdere å ta et kosttilskudd som inneholder omega-3. Bare sørg for at omega-3 i disse kosttilskuddene alltid er EPA, og spesielt DHA.

Og hvis legen din ikke har testet omega-3-nivået ditt ennå, bør du kanskje gjøre det selv. Å kjenne til Omega-3-indeksen din kan hjelpe deg med å sikre at du og babyen din får den optimale mengden omega-3 fra kostholdet og kosttilskuddet ditt.

Logo