DHA Deficit in Bipolar Disorder

DHA-underskudd ved bipolar lidelse

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er 2961565820_3d59b7bdfb_z.jpg DHA-underskudd ved bipolar lidelse

av Kristina Jackson

Bipolar lidelse er en lidelse i hjernen som er preget av perioder med depresjon og mani. Som mange hjernerelaterte sykdommer som depresjon og ADHD, er det en hypotese om at omega-3-fettsyrer, spesielt DHA, kan spille en rolle i dets patofysiologi og muligens dets behandling. Drs. McNamara og Welge ved University of Cincinnati School of Medicine utførte en metaanalyse av alle tilgjengelige case-kontrollstudier som sammenlignet de langkjedede flerumettede fettsyrene i blodet til personer med (tilfeller) og uten bipolar lidelse (kontroller). Viktigere, de valgte å måle fettsyrenivåer i røde blodceller, som OmegaQuants Omega-3-indeks , fordi det er den mest pålitelige markøren for DHA-status.

Forfatterne fant at DHA-nivåer i røde blodceller var betydelig lavere hos personer med bipolar type 1 sammenlignet med personer uten lidelsen. Skogplottet ovenfor viser effektstørrelsene til DHA-nivåer på tvers av de 6 individuelle studiene. I utgangspunktet, hvis linjene (95 % konfidensintervall) på hver side av prikken (standardisert gjennomsnittlig effektstørrelse) er under 0, betyr det at det var en signifikant reduksjon i DHA-nivåer i tilfeller vs. kontroller. Prikken+linjen nederst i grafen er den kombinerte effekten fra alle studiene, som når det gjelder DHA, viser en robust forskjell mellom tilfeller og kontroller. EPA-effektstørrelsene var litt lavere enn 0, men ikke like tydelig som DHA-nivåene. Andre langkjedede flerumettede fettsyrer, linolsyre og arakidonsyre, var ikke forskjellige mellom tilfeller og kontroller.

Mens forfatterne fant et betydelig underskudd i DHA-nivåer i røde blodlegemer hos de med bipolar lidelse, kan vi ikke fastslå om fettsyrenivåer spilte en rolle i å forårsake lidelsen. På samme måte er det ukjent om tilskudd med DHA for å øke nivåene av røde blodlegemer og dermed nivåene i hjernen vil hjelpe noen med bipolar lidelse eller forhindre utbruddet av sykdommen. Disse spørsmålene må besvares med longitudinelle studier eller randomiserte kontrollerte studier. Noen av disse forsøkene har blitt utført og har vist at fiskeoljetilskudd hjelper med symptomer på bipolar lidelse, spesielt depressive symptomer. Med effekten av DHA på pro-inflammatoriske veier og kortikolimbisk struktur og funksjon (den delen av hjernen som påvirkes av mange av disse lidelsene), er reversering av DHA-underskuddet en lovende hypotese som kan hjelpe menneskene som er berørt av denne svekkende lidelsen.

Logo