New Research Offers Positive Outlook for Omega-3s & Bipolar Disorder

Ny forskning gir positive utsikter for omega-3 og bipolar lidelse

Ny forskning gir positive utsikter for omega-3 og bipolar lidelse Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er Omega-3s-and-Bipolar-Diorder.jpg

av OmegaQuant

Bipolar lidelse er den sjette ledende årsaken til funksjonshemming på verdensbasis, ifølge Verdens helseorganisasjon, noe som resulterer i ni års reduksjon i forventet levetid. Dessverre viser statistikk fra National Institute of Mental Health (NIMH) også at så mange som én av fem pasienter med bipolar lidelse fullfører selvmord.

Videre, mens ni av 10 personer er fornøyde med behandlingen for bipolar lidelse, sier Depression and Bipolar Support Alliance at bivirkninger fortsatt er et problem.

Vel, en ny studie viser at de som har bipolar lidelse kan ha nytte av kosttilskudd som legger vekt på å øke omega-3s EPA og DHA, samtidig som de reduserer omega-6 fettsyrer. Studien ble presentert på American Society of Clinical Psychopharmacology (ASCP) 2020 Virtual Conference i slutten av mai.

BLOGG: Utforsk forholdet mellom Omega-3 og søvn

Den ledende studieetterforskeren, Dr. Erika Saunders , mener omega-3 er spesielt ansvarlige for humørstabilitet ved bipolar lidelse, i det minste ifølge denne siste forskningen. Og de mistenkte mekanismene for hvordan dette skjer er gjennom inkorporering av omega-3 i membranene til nevroner i hjernen, så vel som deres opprettelse av signalmolekyler.

Dr. Saunders er styreleder for avdelingen for psykiatri; Direktør for Mood Disorder Program og førsteamanuensis ved Penn State Milton S. Hershey Medical Center. I tillegg er hun en tilleggsforsker ved University of Michigan Medical School.

Før vi dykker ned i detaljene i Dr. Saunders studie, la oss diskutere noen av detaljene om bipolar lidelse.

Opp- og nedturer av bipolar lidelse

I følge NIMH er bipolar lidelse (tidligere kalt manisk-depressiv sykdom eller manisk depresjon) en psykisk lidelse som forårsaker uvanlige endringer i humør, energi, aktivitetsnivå, konsentrasjon og evnen til å utføre daglige oppgaver.

Det er tre typer bipolar lidelse - Bipolar I, Bipolar II og Cyclothymic lidelse. Alle tre typene, sier NIMH, involverer klare endringer i humør, energi og aktivitetsnivå. Disse stemningene spenner fra perioder med ekstremt "opp", oppstemt, irritabel eller energisk oppførsel (kjent som maniske episoder) til veldig "nede", triste, likegyldige eller håpløse perioder (kjent som depressive episoder). Mindre alvorlige maniske perioder er kjent som hypomaniske episoder.

Bipolar I-lidelse er definert av maniske episoder som varer i minst syv dager, eller av maniske symptomer som er så alvorlige at personen trenger øyeblikkelig sykehusbehandling. Vanligvis forekommer også depressive episoder, som vanligvis varer i minst to uker. Episoder av depresjon med blandede trekk (som har depressive symptomer og maniske symptomer samtidig) er også mulig.

Bipolar II lidelse er definert av et mønster av depressive episoder og hypomane episoder, men ikke de fullverdige maniske episodene som er typiske for Bipolar I lidelse.

BLOGG: Nye metaanalyser kaster lys over hjernens fordeler ved Omega-3

Cyclothymic Disorder (også kalt Cyclothymia) er definert av perioder med hypomane symptomer samt perioder med depressive symptomer som varer i minst to år (1 år hos barn og ungdom). Symptomene oppfyller imidlertid ikke de diagnostiske kravene for en hypoman episode og en depressiv episode.

Noen ganger kan en person oppleve symptomer på bipolar lidelse som ikke samsvarer med de tre kategoriene som er oppført ovenfor, som omtales som "andre spesifiserte og uspesifiserte bipolare og relaterte lidelser."

Den siste forskningen

Forsøkspersonene i denne studien varierte i alder fra 20 til 75 år og hadde lignende nivåer av humørsymptomer og smerte. I tillegg til behandlingen disse studiepersonene allerede fikk, spiste 41 av dem også en diett med mye omega-3 fettsyrer og lite omega-6 fettsyrer, mens de andre (n=41) fikk en kontrolldiett med omega- 3 og omega-6 nivåer som er typiske i det amerikanske kostholdet. Dette gjorde de i en periode på 12 uker.

Ingen av gruppene kjente til omega-3- eller omega-6-innholdet i maten, og alle fikk en overflod av veiledning fra en kostholdsekspert, sammen med oppskrifter og råd om hvordan man kan spise ute på restauranter.

Ifølge en av forskerne ville gruppen som for eksempel fikk høy omega-3/lav omega-6 diett spist mer laks og tunfisk, mens den andre spiste mer hvit fisk og sjømat med lavt omega-3 innhold. Ved siden av disse kostholdsendringene brukte intervensjonsgruppen også en annen type matolje, som inneholdt en blanding av macadamia og olivenolje.

Ved avslutningen av studien bemerket forskerne betydelige reduksjoner i forsøkspersonens humørsvingninger, energi, irritabilitet og smerte.

Dr. Saunders forklarte til Medscape at studier som dette er nødvendige siden mange bipolare pasienter ikke oppnår fullstendig humørstabilitet med medisiner, noe som gjør behovet for ytterligere behandlinger tvingende nødvendig.

VIDEO: Hvordan Omega-3 hjelper angst

Andre nyere studier om omega-3 og mental helse

Noen konsistente trekk hos de som har blitt diagnostisert med bipolar lidelse inkluderer angst og depresjon. Forskningen på omega-3 i disse områdene er litt mer avansert enn bipolar lidelse, og studiene har stort sett vært positive, så lenge forsøkspersonene fikk passende doser.

I likhet med den nylige bipolare/omega-3-studien diskutert tidligere i denne bloggen, fokuserte en studie publisert i World Psychiatry i september i fjor spesifikt på sterk sammenheng mellom kosthold og mental helse. Forskere som utførte denne studien tror vi alle har evnen til å kontrollere maten som påvirker humøret vårt. Og hvis vi kan fokusere på de som leverer næringsstoffer vist i forskning for å være til fordel for vår mentale helse mest, så kan vi være på god vei til å forebygge og til og med behandle noen av disse lidelsene på veien.

På denne måten gjennomførte et team ledet av Sydneys NICM Health Research Institute verdens største gjennomgang (en metasyntese) av bevis på toppnivå, og undersøkte 33 metaanalyser av randomiserte kontrollforsøk (RCT) og data fra nesten 11 000 mennesker med psykiske lidelser. helseforstyrrelser, inkludert depresjon, stress- og angstlidelser, bipolar lidelse, personlighetsforstyrrelser, schizofreni og oppmerksomhetssvikt/hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD).

VIDEO: Er Omega-3 relatert til aggressiv atferd?

Selv om flertallet av kosttilskudd som ble vurdert ikke forbedret mental helse betydelig, fant forskerne sterke bevis på at visse kosttilskudd er en effektiv tilleggsbehandling for enkelte psykiske lidelser, som støtter konvensjonell behandling.

Alle næringstilskudd ble funnet å være trygge når anbefalte doser og reseptbelagte instruksjoner ble fulgt og det var ingen bevis for alvorlige bivirkninger eller kontraindikasjoner med psykiatriske medisiner.

Det sterkeste beviset ble funnet for omega-3-tilskudd som en tilleggsbehandling for alvorlig depresjon - reduserer symptomene på depresjon utover effekten av antidepressiva alene.

Videre var det noen bevis som tyder på at omega-3-tilskudd også kan ha små fordeler for ADHD.

BLOGG: Flere gode nyheter for Omega-3 og autisme – MARBLES-studien

En annen studie, publisert i Psychotherapy and Psychosomatics , evaluerte potensialet til omega-3 som tilleggsbehandling for depresjon. I dette tilfellet organiserte et underutvalg av International Society of Nutritional Psychiatry Research (ISNPR) et ekspertpanel for å utvikle en konsensusbasert praksisretningslinje for klinisk bruk av omega-3 ved alvorlig depressiv lidelse (MDD).

Panelet fokuserte innsatsen på fem viktige områder, inkludert generelle konsepter, akuttbehandlingsstrategi, overvåking og forebygging av tilbakefall av depresjon, bruk i spesielle populasjoner og potensielle sikkerhetsproblemer. Derfra utviklet de flere strategier for å hjelpe leger med å administrere omega-3 til sine pasienter.

  1. Klinikere og andre behandlere anbefales å gjennomføre et klinisk intervju for å validere kliniske diagnoser, fysiske tilstander og målebaserte psykopatologiske vurderinger i terapeutiske omgivelser når de anbefaler omega-3 i depresjonsbehandling.
  2. Med hensyn til formulering og dosering anses både ren eikosapentaensyre (EPA) eller en kombinasjon av EPA/dokosaheksaensyre (DHA) med et forhold høyere enn 2 (EPA/DHA >2) som effektive, og anbefalte doser bør være 1–2 gram netto EPA daglig, enten fra ren EPA eller en EPA/DHA (>2:1) formel. Leger bør huske på at kvalitet kan påvirke den terapeutiske verdien av omega-3-produktet.
  3. Potensielle bivirkninger, som gastrointestinale og dermatologiske tilstander, bør overvåkes, samt oppnå omfattende metabolske paneler. Ekspertkonsensuspanelet har blitt enige om å bruke omega-3s EPA og DHA i MDD-behandling for gravide kvinner, barn og eldre, og forebygging i høyrisikopopulasjoner.

ISNPR-underkomiteen foreslo også fremtidig forskning på dette området fokus på personalisering av den kliniske anvendelsen av omega-3 i undergrupper av MDD som har en lav Omega-3-indeks eller høye nivåer av inflammatoriske markører.

Omega-3-indeksen har dype røtter i hjertehelsearenaen. Men dens rolle i hjernens helse er i forkant av dagens forskning. Siden det er et etablert Omega-3-nivå for hjertehelse og graviditet, kan det en dag være et spesifikt kuttepunkt for mental helse og kognitiv funksjon. Det er definitivt mer til denne historien, så følg med.

Dette bildet har et tomt alt-attributt; filnavnet er seperator.png